Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový chovný pár psů ušatých z královédvorské ZOO vyvedl mladé

22. 09. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Nezvyklé podzimní nadělení v královédvorské zoologické zahradě mile překvapilo chovatele. Novému páru psů ušatých se zde narodilo pět mláďat, která již mohou pozorovat i návštěvníci ZOO. Oba rodiče se  o štěňata vzorně starají a malí psíci stále častěji opouštějí noru.

ZOO Dvůr Králové chová psy ušaté od 1. 4. 1999. Původní chovný pár, samice Magy a samec Lotis, byl dovezen z jižní Afriky. V ZOO spolu odchovali 20 mláďat. Vzhledem k jejich stáří byl v letošním roce dovezen mladý chovný pár - samice Temprens (narozena v roce 2008) a samec Angelis (narozen v roce 2007), kteří přicestovali do ZOO dne 18. 4. 2011. Pocházejí také z jižní Afriky, ze ZOO Lory Park. Po příchodu do naší zoologické zahrady byla zvířata krátce umístěna v izolaci a po nezbytných veterinárních vyšetřeních byla převezena do expozice psů ušatých v Pavilonu šelem.

Nový chovný pár psů ušatých z královédvorské ZOO vyvedl mladéBřezost samice byla potvrzena koncem srpna veterinárním lékařem MVDr. Jiřím Váhalou. Temprens je velmi kontaktní zvíře, nechá se pohladit i prohlédnout, proto jí nemuselo být provedeno ani ultrazvukové vyšetření. Dne 3. 9. si ošetřovatelé všimli, že samice má výrazně menší břicho a naběhlé mléčné žlázy, což signalizovalo, že porodila mláďata. Den porodu lze však pouze odhadnout, protože samice porodila mláďata v noře vyhrabané ve výběhu. Tam byla také první dny po porodu s mláďaty ukryta a chodila si jenom pro krmení. Chovatelé nevěděli, kolik mláďat se narodilo a museli čekat, dokud nezačnou sama vylézat ven.

„Již minulý týden se na okraji nory objevil první malý čumáček, později další a nakonec jsme napočítali pět štěňat. Oba rodiče se o mláďata velmi dobře starají. Samec s nimi lehává v noře nebo je ostražitě hlídá u východu. Samička se nechá nalákat na podávaný hmyz a dokonce si můžeme na mláďata sáhnout. Zajímavé je, že předchozí pár rodil mláďata vždy v jarním období. Tato štěňata se naopak narodila na podzim, zřejmě vzhledem k nedávnému přesunu psů z jejich domoviny, jižní Afriky,“  sdělila zooložka Ing. Zdeňka Jeřábková.  

Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsou ještě ošklivější psi ....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ty jsou ošklivý
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles