Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Medvídě přišlo o prsty, i tak je radost z přírůstku veliká

20. 07. 2011 | ZOO Ústí nad L.
Po čtrnácti letech došlo v ZOO Ústí nad Labem k narození vzácného medvěda malajského, což je unikátní úspěch, tento druh medvěda se totiž v zoologických zahradách rozmnožuje velice zřídka. V Ústí n. L. se to povedlo již dvakrát, letošní mládě je tedy v pořadí naše třetí.

Historie chovu medvěda malajského se v ZOO Ústí nad Labem datuje od roku 1987. V roce 1993 se narodila samička Bora, v roce 1997 sameček Cecil. V posledních dvanácti měsících byl jediný porod u medvědů malajských zaznamenán v Tierparku Berlin, v celé Evropě tato zvířata kromě Ústí n. L. chová pouze 21 institucí v počtu 38 jedinců.

Vzhledem k této vzácné události byl ihned po porodu, ke kterému došlo 20. června 2011, pavilon šelem pro veřejnost uzavřen, aby byla samice v absolutním klidu, ničím nerušena. Jednalo se navíc o prvorodičku, takže chovatelé nedokázali odhadnout, jak se k mláděti zachová. Podle všeho odchov zatím probíhá dobře a Barma, devítiletá samice pocházející ze ZOO Yangon ve státu Myanmar (dříve Barma), Medvídě přišlo o prsty, i tak je radost z přírůstku velikáodkud přicestovala na konci roku 2006 spolu se stejně starým samcem Myanmarem, otcem mláděte, se o svého potomka stará přímo vzorně.

První rychlá kontrola proběhla po osmi dnech, byla pořízena fotodokumentace a bylo konstatováno, že mládě je napité a v pořádku. Pouze vlivem nadměrné péče matky došlo k poranění a následné ztrátě několika prstů na zadních končetinách, což však mládě nijak neomezuje v jeho dalším životě. Druhá kontrola, která proběhla 14. července, ještě potvrdila původní předpoklad, že se jedná o samičku, která byla zvážena (hmotnost 1,40 kg) a prohlédnuta, vše s pozitivním výsledkem.

Návštěvníci, kteří již mají k dispozici celý pavilon šelem s výjimkou vnitřních medvědích expozic, budou muset počkat ještě zhruba měsíc, než se odstraní zábrany a budou si moci užít pohledu na malé medvídě.


Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsme využili jeden z posledních víkendů kdy ještě nenapadnul sníh. Slečnu jsme viděli - je kouzelná - prozkoumává nejen okolí, ale třeba hele tlapka - jó a jó tak ty seš moje... Smajlík No prostě sranda! Smajlík Maminka zase na zádech pečlivě oblízává zbytky medu. Úžasná sranda je že prostě vezme do tlapy svůj jazyk, a pečlivě s ním několikrát oblízne hlavu kolem dokola! Smajlík Doporučuju!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles