Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběh rodinky v přírodě již vyhynulých berberských lvů

27. 06. 2011 | ZOO Olomouc
27. 6. 2010 se v olomoucké ZOO narodila páru lvů berberských Lilly a Šimonovi mláďata. Lvice je porodila přímo ve výběhu a jedná se o samečka a samičku. Pro oba rodiče jsou to jejich první potomci. Otec Šimon se narodil v ZOO Olomouc v roce 2005, matka Lilly pochází z belfastské zoologické zahrady a přišla na svět roku 2007.

Lilly byla uměle odchována v domácnosti své irské pečovatelky Lindy. V Irsku je lvice velice populární, proto její příběh i nadále sleduje irská televize. Zahraniční příznivci již vědí, že se Lilly v České republice stala poprvé matkou. V srpnu roku 2010 zde natáčela příběh mladé lví rodinky i televize BBC z Londýna. Koťata Lilly a Šimona jsou 14. a 15. mládětem lvů berberských, která se v olomoucké ZOO podařilo odchovat.

V současné době, tedy k 27. 6. 2011, žije v ZOO Olomouc šest lvů berberských, a sice chovný pár Lilly a Šimon se dvěma mláďaty plus dvě Šimonovy sestry. Zatím bezejmenná mláďata byla 6. 8. 2010 představena novinářům. Odchov lvíčat probíhal přirozenou cestou, oba rodiče se o ně příkladně starali. Dokonce i otec se k mláďatům chová velice laskavě.

Příběh rodinky v přírodě již vyhynulých berberských lvůV pátek 24. září 2010 jsme s našimi berberskými lvy oslavili páté narozeniny. Ošetřovatelé nachystali oslavencům masovou hostinu a nechyběl ani dort připravený z kuřecích stehýnek. Oslava se týkala Šimona a jeho dvou sester Giny a Sisy, ani Lilly s mláďaty však nepřišli zkrátka, protože Šimon se o dobroty s celou svojí rodinkou podělil.
 
V pondělí 22. listopadu byla dvojčata lvů berberských pokřtěna. Kmotrou se stala šestnáctiletá zpěvačka a finalistka Česko-Slovenské SuperStar Markéta Konvičková. Lvíčata si doslova rozdělila její křestní jméno na půl, sameček je tedy Mark a samička Éta.
 
27. 6. 2011 se lvíčata Mark a Éta dožila ve zdraví svých prvních narozenin. K této příležitosti jim jejich chovatelka Dana Reisigová připravila speciální masový dort. Další dárky v podobě hraček dostala lvíčata od svých příznivců a návštěvníků ZOO.

Olomoucká zoologická zahrada má velký podíl na tom, že lvi berberští vůbec ještě na světě existují. V přírodě tento poddruh lva již vyhynul, v zajetí přežívá několik posledních kusů. Mark a Éta jsou jediným vrhem loňského roku. Začátkem letošního roku došlo v zahraničních zoologických zahradách k dalším dvěma vrhům, které naštěstí nejsou s naší lví rodinkou v příbuzenském poměru, do budoucna by se tak mohlo jednat o vhodné partnery pro olomoucké odchovance. V lednu 2011 se narodili dva samci a jedna samička v Neuwiedu, v únoru pak přišel na svět párek berberských lvů v Hannoveru.

Kromě ZOO v Rabatu se lvi berberští chovají ještě v šestnácti zoologických zahradách v Evropě. Z větší části jsou to však zvířata nevhodná k chovu, protože jsou už starší nebo k sobě nemají vhodného partnera. Pouze ve třech zmíněných ZOO mají nyní mladá koťata. Zatím nevíme, která ZOO s námi bude chtít spolupracovat. Každopádně lze říci, že z olomoucké ZOO vzešla řada lvů, kteří jsou nyní v reprodukčním věku. Z toho bohužel také vyplývá, že budeme jen těžko shánět partnery pro naše lvíčata, aby nebyli takříkajíc jedné krve.

Zdroj: Zoo Olomouc

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu slavnostní narozeninová nálada. Lvíčci toho tam mají víc, než mnohé děti uvidí za vysvědčení.
Obrázek uživatelky
profil
Škoda, že berberští lvi žijí už jen v zoologických zahradách. Člověk napřed něco vyhubí a pak se to snaží pracně zachraňovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj