Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V Ostravě se narodilo mládě nejohroženějšího druhu gibona

27. 06. 2011 | ZOO Ostrava
Ostravská zoologická zahrada se může těšit z dalšího významného chovatelského úspěchu. Je jím mládě gibona bělolícího (Nomascus leucogenys), který patří k nejvzácnějším druhům gibonů ve volné přírodě a je vůbec nejvzácnějším gibonem chovaným v lidské péči.

Mládě se narodilo 26. května 2011 jako historicky první mládě gibona bělolícího v ZOO Ostrava. Jeho matkou (prvorodičkou) je jedenáctiletá samice Sulu, která k nám přicestovala loni na podzim ze ZOO Duisburg v Německu. Otcem je šestnáctiletý samec Rascal, který je v naší zoologické zahradě od srpna 2008 a přijel ze španělské ZOO La Frontiera. Narodil se ale také v Duisburgu. Mládě zatím tráví veškerý čas u své mámy, která se o ně pečlivě stará.

Zatím nevíme, zda se jedná o samičku či samečka a je možné, že se to nedozvíme několik následujících let. U tohoto druhu gibona je nápadná pohlavní dvojtvárnost - samec má srst zbarvenou černě s bílými licousy, samice žluto-hnědě. V Ostravě se narodilo mládě nejohroženějšího druhu gibonaMláďata gibonů obojího pohlaví se však u tohoto druhu rodí zbarvená světle, s růžovým obličejem a končetinami. Během prvního měsíce mláděti obličej a končetiny ztmavnou, okolo půl roku věku se jeho srst postupně zbarvuje do černa a teprve okolo 6-7 let samičky zesvětlají, zatímco samci už zůstávají černí. Doba změny  zbarvení srsti samiček ale může být i delší, protože u tohoto druhu primáta, který žije v rodinných skupinách (matka+otec+jejich potomci do určitého věku), je barevná změna srsti mladé samičky hormonálně blokována přítomností matky, takže se vybarvuje do svého typicky světlehnědého zbarvení až po odchodu z rodné skupiny. Naše Sulu se např. vybarvila až v 9. roce života. Z tohoto důvodu tedy není vůbec jednoduché určit během prvních let života mláďat, zda se jedná o samičku nebo samce.

Gibon bělolící (Nomascus leucogenys) obývá ostrůvkovitě a velmi vzácně tropické stálezelené lesy v Laosu, Kambodži, v severním Vietnamu a v nejjižnější provincii Číny. O jeho životě ve volné přírodě je známo jen málo. Žije v rodinných skupinách. Své teritorium označuje voláním, které je zesilováno malým hrdelním rezonančním vakem. Patří mezi nejohroženější druhy gibona vůbec, v Červené knize je gibon bělolící veden jako kriticky ohrožený druh. V evropských  zoologických zahradách pro něj existuje záchranný program, do kterého je zapojena také ostravská ZOO. Kromě Ostravy lze tohoto velmi vzácného gibona vidět i v ZOO Ústí nad Labem a v ZOO Liberec, kde se podařilo odchovat již několik mláďat. Tímto se Česká republika řadí k evropské velmoci v chovu gibona bělolícího, jelikož odchovy mláďat jsou v posledních letech velkou vzácností (za rok 2009 se v Evropě narodilo jediné mládě).

Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mně už se všecky ty opičky pletou.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle