8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zakrslí oslíci Baina a Bruk

16. 05. 2010 | ZOO Olomouc

 Pár těchto malých oslů chová naše zoo od dubna roku 2010.  Pocházejí z Bulharska, jejich původní jména zněla Jivka a Ivan, ale chovatelky si je překřtily na Bainu a Bruka.

 Toto plemeno osla můžeme vidět ještě v plzeňské zoo, kde chovají jednoho a v Zoo Bojnice na Slovensku, kde mají čtyři jedince.

Osli pohlavně dospívají v osmi měsících a březí může být oslice již ve 14 měsících. To je však příliš brzy, ideální je připustit ji až ve dvou letech.  Březost trvá podle údajů v literatuře 11 – 12,5 měsíce. Oslice rodí jedno mládě.

Osel domácí je potomek afrických divokých oslů, a to osla núbijského a somálského.  Domestikace proběhla pravděpodobně již 5000 let před naším letopočtem. Osel se používal jako tažní zvíře, k jízdě, k nošení nákladů pracoval na mlatech a u studní Dnes je chován na venkově ve Středomoří, na Balkáně, v Jižní Asii a v Jižní Americe. Zakrslé plemeno oslů je chováno jako domácí mazlíček.

Domovem divokých oslů jsou kamenité pouště a polopouště. Domácí plemena oslů si zachovala mnohé vlastnosti a také vzhled svých divokých předků. Lépe se jim daří v oblastech, které připomínají jejich původní domov. Právě díky tomu, že se příliš nezměnili, jsou dodnes v chudých zemích nenahraditelní pro svoji skromnost, stačí jim suchá tvrdá tráva a skrovná pouštní vegetace, spásají dokonce i bodláčí a různé trnité rostliny. Dokonce vody spotřebují daleko méně než kůň.

 

 Podle velkosti se osli dělí na zakrslé, v kohoutku do 100 cm, střední 100 – 120 cm, velké  120 – 140 cm a obří 140 – 160 cm.

 

Zdroj: ZOO Olomouc

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !