Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý

6. 01. 2011 | ZOO Olomouc

Olomoucká zoo čekala na svůj první přírůstek v roce 2011 až do rána 5. ledna. Chovatelka, paní Hana Dostálová, při ranní kontrole svých svěřenců zjistila, že tlupa opic kotulů veverovitých se rozrostla o nového člena.


Primát letošního roku tedy drží malá opička, jejíž pohlaví je zatím neznámé. Mláďata kotulů veverovitých se rodí vždy počátkem roku. Letos porodní boom přišel již v listopadu. Do konce roku se na zádech svých matek objevila tři mláďata, letošní první mládě je již čtvrté, které se v tlupě nedávno narodilo. Zoo očekává, že v dohledné době se narodí dalších pět až šest mláďat.


Kotul veverovitý - Saimiri sciureus


kotulRozšíření: od Střední Ameriky až po Praguay a Paraná. Jsou to obyvatelé okrajů pralesa, sdružují se  do velkých tlup. Dožívají se 6 až 7 let, v zajetí i přes dvacet let. Maminky nosí svého potomka na zádech, mláďata rychle rostou, osamostatní se asi v půl roce věku.


Třída: Savci
Řád: primáti
Kde v zoo: Amazonie
Výskyt: Jižní Amerika (Kolumbie a severní Peru až SV Brazílie)
Hmotnost: 0,6 – 1,4 kg
Délka těla: 25 – 32 cm, délka ocasu: 37 – 43,5 cm
Věk: 6 – 7 let, v zajetí až 20 let


Charakteristika:
Drobné opice pro které jsou charakteristické blízko u sebe posazené oči, velké boltce a hustě osrstěný nechápavý ocas. Zbarvení je zelené či zelenošedé – v různé intenzitě, nohy jsou žluté až oranžovo-žluté. Hlava je zbarvena stejně jako hřbet.


Prostředí a stanoviště:
Nemají rádi rozlehlé pralesy. Vyskytují se spíše v řídkých lesích, na březích řek, palmových i banánových plantážích.


Způsob obživy:
Jejich potrava je smíšená. Najdeme v ní ovoce, semena, květy, pupeny, listy, hmyz i drobné obratlovce.


kotulZpůsob života – sociální struktura:
Kotulové jsou vysoce společenská zvířata, která vytvářejí až stohlavé tlupy. V jednotlivých skupinách je přesný hodnostní žebříček. Při označování teritoria používají tyto opice vlastní moč, kterou chytají tlapkami a parfémují si jí také dlouhé ocasy. Kromě toho nadřízení jedinci natírají svou močí jedince podřízené.


Rozmnožování:
Březost trvá 152 – 172 dní. Rodí se 1 mládě, které matka zprvu nosí na hrudi, později na hřbetě. Dospívají nejdříve ve třech letech. V zajetí se mohou se dožít až 20 let.


Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná ochranná opatření.


Zajímavosti:
mozek kotula je v poměru k tělesné hmotnosti zhruba dvakrát větší než u člověka. Nejvyvinutější jsou ovšem ty části, které zodpovídají za koordinaci pohybu, zatímco stupněm zvrásnění mozkové kůry za jinými opicemi zaostává. Nemají rádi příliš vlhkou a šťavnatou potravu, pokud ji dostanou, tak ji vysoušejí koncem ocasu. Byli prvními primáty v kosmu.


V ZOO Olomouc k 31.12.2010   1 samec 18 samic a 3 několik dnů stará mláďata. V roce 2009 narozeno 16 mláďat. V roce 2010 narozeno 8 mláďat. Vzhledem k tomu, že se mláďata rodí na přelomu roku, tak počet mláďat narozených v konkrétním roce je trochu zkreslený. Olomoucká zoo chová kotuly veverovité od roku 1993.


Zdroj: ZOO Olomouc

 

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý:

První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý
První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý
První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda