Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO ÚSTÍ: Jak se stříhá lama?

8. 05. 2009 | ZOO Ústí nad L.

Během víkendu proběhlo v ústecké zoo stříhání srsti u stádečka lam alpak, které se v Jižní Americe chovají kvůli kvalitní a jemné vlně. Alpaky podstupují proces stříhání jednou ročně, a to většinou v dubnu nebo v květnu, aby jim do zimy srst stačila zase dorůst.

Dříve byly lamy stříhány jednou za dva roky, protože byl požadavek na delší srst, ale kvůli snadnější práci střihače a pro větší pohodu zvířat v letních měsících se nyní stříhá častěji.

Lamy střihač zbavuje srsti elektrickými nůžkami a vždy je nutná asistence 3 – 4 chovatelů, kteří zvířata přidržují a uklidňují. Ostříhání jedné alpaky trvá zhruba 15 – 20 minut a po této proceduře je lama lehčí o cca 3 kg stříže.

Naše lamy

ZOO ÚSTÍ: Jak se stříhá lama?Celé stádečko našich čítá 10 kusů, a to dva samce a osm samic, barva jejich srsti je rozmanitá od bílé, šedobílé přes světle a tmavě hnědé až po černou. Rouno se dá spřádat stejně jako ovčí vlna a zoo je nabízí případným zájemcům k odběru. Kromě toho se stříž používá při enrichmentu u lvů konžských, pro které je to předmět zábavy a hry.

Kromě stříhání byly lamy také zváženy, průměrná hmotnost je 70 kg. Ústecká zoo chová alpaky již velmi dlouhou dobu, počátky chovu se datují k roku 1967 a s úspěchem se odchovávala i mláďata. V letošním roce se narození mláďat teprve očekává, ale díky ultrazvukovému vyšetření je jasné, že se minimálně na jedno mládě můžeme těšit!

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Notburga
ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !