Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní odchov v ústecké zoo

27. 06. 2009 | ZOO Ústí nad L.

Dne 3. května se v pavilonu šelem ústecké zoologické zahrady narodila dvě velice vzácná mláďata. Jedná se o nejohroženější poddruh levharta, a to levharta mandžuského.

Počty zvířat ve volné přírodě se v roce 2007 odhadovaly na 14 – 20 dospělých jedinců a 5 – 6 mláďat. Údaje pocházejí z Mezinárodní červené knihy ohrožených druhů, kde se také uvádí, že tyto nádherné kočkovité šelmy žijí pouze v Rusku v oblasti Primorskoje, v Číně a v Koreji jsou již zcela vyhubeny. Evidence zvířat chovaných v zajetí je poněkud optimističtější, v evropských zoo žije 127 jedinců, a to 74 samců a 53 samic. Pro ústecký pár Kiaru a Rushera představují tato mláďata již druhé potomstvo, první byla samička Kaila narozená v roce 2006.

Unikátní odchov v ústecké zooPo porodu byl Kiaře dopřán absolutní klid, a to nejen ze strany návštěvníků zakrytím průhledu do její expozice, ale i ze strany chovatelů. Ti pouze podle zvuků usuzovali, o jak početný vrh se tentokrát jedná. První kontrola proběhla až po 25ti dnech a potvrdila, že mláďata jsou dvě, s nejvyšší pravděpodobností oba samečci. Ve středu 17. června ve stáří jednoho a půl měsíce byla obě mláďata opět zkontrolována, zvážena, absolvovala nutné očkování a byla označena identifikačním mikročipem. V té době byla odstraněna i zástěna, která bránila příchozím ve výhledu, takže nyní již nic nebrání tomu, aby tento vzácný odchov mohli obdivovat všichni návštěvníci zoo.

Mláďata se zatím zdržují spíše ve vnitřní expozici, do které je možný pohled z haly pavilonu, ale s přibývajícím věkem je jejich akční radius bude rozšiřovat, takže jistě s velkou radostí budou při svých hrách využívat nový venkovní přírodní výběh, který byl slavnostně otevřen pouhý měsíc před jejich narozením.

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
podobá sa našej domácej Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
podobá sa našej domácej Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
roztomilá
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles