Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Další skvělý odchov u velkých kočkovitých šelem v ústecké zoo

17. 07. 2009 | ZOO Ústí nad L.

Ústecká zoologická zahrada se po nedávné zprávě o odchovu dvojčat levhartů mandžuských může pochlubit dalším úspěchem. Poprvé v historii se zde podařilo odchovat mládě irbise neboli levharta sněžného.
Tyto vzácné kočkovité šelmy chová ústecká zoo od roku 2006, kdy původní pár tvořil samec Makan a samice Nima.

Tato dvojice patrně kvůli své nezkušenosti nezúročila ani jedno říjné období, proto bylo díky spolupráci se Zoo Jihlava přikročeno k výměně samce. Na konci prosince loňského roku dorazil do Ústí nad Labem šestiletý Salwin, zatímco Makan sbírá zkušenosti u jihlavské samice. Tento krok se ukázal být dobrou volbou – již v únoru 2009 proběhlo první páření a nastalo tříměsíční období napjatého očekávání.

Další skvělý odchov u velkých kočkovitých šelem v ústecké zooV pondělí 1. června 2009 porodila Nima mládě a byl jí poskytnut absolutní klid ke zdárnému odchovu. Mimo jiné byl na několik prvních dní zcela uzavřen pavilon šelem a až do včerejšího dne (30. června) byl zahrazen přístup návštěvníků k vnitřní expozici irbisů. Nima se ukázala být skvělou matkou, o svého potomka se od začátku perfektně stará, což mohou chovatelé sledovat díky nově instalovanému kamerovému systému.

Dne 30. června proběhla i první kontrola mláděte. K velké radosti bylo potvrzeno, že se jedná o samičku, která je zcela zdravá a její hmotnost je 2,05kg. Zároveň byla označena identifikačním mikročipem a proběhlo odčervení.

Vzhledem k bezproblémovému průběhu odchovu bylo rozhodnuto, že pohled do vnitřní expozice s porodním boxem bude umožněn i návštěvníkům, i když se dá předpokládat, že malá samička místo porodu ještě minimálně po dobu 14 dnů neopustí. I tak ji ovšem návštěvníci mohou vidět, neboť záběry z kamery jsou přenášeny na obrazovku v promítací místnosti uvnitř pavilonu, která je pro každého volně přístupná. Jedná se tak vůbec o první veřejný přenos odchovu mláděte v naší zoo!

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Další skvělý odchov u velkých kočkovitých šelem v ústecké zoo:

Další skvělý odchov u velkých kočkovitých šelem v ústecké zoo
Další skvělý odchov u velkých kočkovitých šelem v ústecké zoo
Další skvělý odchov u velkých kočkovitých šelem v ústecké zoo
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to opravdu vynikající a zaslužné,tak roztomilé malé mládě,to úsilí opravdu stojí za to!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles