Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Benefiční večer pro Borneo v ústecké zoo

19. 06. 2009 | ZOO Ústí nad L.

V pátek 12. června se v ústecké zoologické zahradě v netradičním prostředí pavilonu šelem konal Benefiční večer na podporu projektu Pesisir Balikpapan. Tento pro někoho možná podivný název znamená v překladu z indonéštiny „Balikpapanské pobřeží“ a zahrnuje konkrétní oblast v jihovýchodní části ostrova Borneo.

Tuto lokalitu o rozloze 170 km2 si ústecká zoologická zahrada zvolila jako cíl ochranářského projektu, který od roku 2007 podporuje. Tím se vrací k odkazu Heinricha Lumpeho, zakladatele ptačí rezervace, ze které postupem času vznikla moderní zoo. Jeho motto „Chceme-li žít, musíme udělat taková opatření, abychom chránili přírodu“ je stále živé.

Benefiční večer pro Borneo v ústecké zooDíky vědeckému a výzkumnému pracovníku zoo a přednímu českému primátologovi PhD Stanislavu Lhotovi je oblast Balikpapanského zálivu podrobně mapována a probíhá zde sledování místní fauny i flóry. Lokalita je unikátním přírodním ekosystémem tvořeným mangrovy neboli „obojživelnými lesy“, které pokrývají zónu přílivu a odlivu. Nachází se zde řada vzácných živočichů včetně primáta, který se stal vlajkovým druhem celého projektu, a tím je kahau nosatý.

Páteční akce byla spojená s dražbou velkoformátových fotografií čtyř fotografů, kteří v průběhu třinácti měsíců pobytu na Borneu PhD Lhotu navštívili a byli přítomni každodenní práci v této konkrétní lokalitě. Jednalo se o Dana Bártu, Milana Jandu, Alexandra Pospěcha a Petra Slavíka. Každý z nich zde pořídil velké množství unikátních fotografií a nejzdařilejší z nich nabídl zdarma k dražbě. Kromě toho byl pro příchozí připraven zajímavý čtyřhodinový program. Mimo jiné dostal každý z hostů u vchodu svůj vlastní nos jako symbol, který je provázel celým večerem.

Benefiční večer pro Borneo v ústecké zooNa začátku proběhlo představení celého projektu včetně alarmujících údajů o úbytku primárního pralesa i živočišných druhů, kterého se ujal přímo PhD Stanislav Lhota. Celou prezentaci provázelo velké množství fotografií přímo z terénu. Bylo připraveno vystoupení Petry Černocké a Jiřího Pracného, kteří jsou adoptivními rodiči samičky orangutana bornejského, zazpíval i jeden z fotografů, „vážkolog“ a známý zpěvák Dan Bárta, přítomné uchvátilo vystoupení bubeníků a tanečníků skupiny Taratibu či ukázka indonéského tance v tradičních kostýmech.

Nechyběl ani raut s nabídkou indonéských pokrmů, který připravila Restaurant ZOO Trappola. Fotografie byly vydraženy za konečnou částku 95.000 Kč. Poděkování patří také sponzorům, kterými byla firma Tomovy parky, Japis a ČEZ distribuce. Na závěr byly pro fotografy připraveny vzrostlé bobkovišně, které věnovalo Zahradnictví Dvořák a syn a které byly na památku vysazeny poblíž pavilonu šelem. Celou akci připravila ve spolupráci s ústeckou zoo teplická agentura Alwac a večerem provázel pozvané hosty brilantně moderátor Petr Stolař.

Přečtěte si i další novinky ze ZOO Ústí nad Labem!

ZOO Ústí nad Labem: Stěhování aligátora

ZOO Ústí: Lachtani se vrací do Prahy

ZOO ÚSTÍ: Jak se stříhá lama?

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !