Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fíkovníky a jiné teplomilné rostliny v ZOO Ostrava

23. 08. 2011 | ZOO Ostrava
V průběhu letních měsíců jsou v areálu ostravské zoologické zahrady rozmístěny květináče s teplomilnými rostlinami pocházejícími z oblastí subtropů. Návštěvníci mezi nimi určitě poznají několik citrusů nebo třeba fíkovník.

Citrus je rod stálezelených nebo opadavých keřů a stromů. Základním druhem je Citrus limon. Odrůdy vhodné k pěstování jsou Pavlovský, Villafranca, Lunario. Pro své krátké vegetační období jsou oblíbené především mandarinky. Množí se štěpováním na podnože citroníků. Množení řízkováním anebo semeny není příliš úspěšné. Pro byty jsou vhodné Citrus unciu Marc., Citrus reticulata Blanco apod. Pomerančovníky patří společně s mandarinkami k nejodolnějším a ve světě nejrozšířenějším citrusům, mají ale dlouhou vegetační dobu (až 230 dní).

Původem jsou citrusy z Asie, pouze grapefruit pochází z oblasti Střední Ameriky. Největším producentem citrusů na světě je Itálie (tvoří asi 80 % světové produkce). Citrusy potřebují lehkou, výživnou, mírně kyselou půdu. Fíkovníky a jiné teplomilné rostliny v ZOO OstravaVětšina citrusů je samosprašná, opylení není nutné. Růst citrusů začíná při teplotě 12 °C. V zimě pěstujeme  citrusy v chladné místnosti při teplotním rozmezí 0-12 °C. Od  začátku května do října můžeme citrusy pěstovat venku.

Fíkovník (Ficus carica) je stará kulturní dřevina původem z jihozápadní oblasti Malé Asie, nyní se pěstuje v subtropech celého světa. Fíkovník je opadavý strom nebo keř (jako jediný druh ze svého rodu), dosahuje výšky až 12 m. Plodem je dutá bobule různé velikosti a různého tvaru. Výnos čerstvých fíků může činit až 100 kg z jednoho stromu. K hlavním producentům tohoto ovoce patří v současné době Španělsko, Itálie a Turecko. V našich zemích se pěstoval fíkovník již za Karla IV.  V 18. a 19. století vznikaly tzv. fíkovny. Byly to skleníky budované v zámeckých zahradnictvích. Fíkovníky se zde pěstovaly ve volné půdě nebo v nádobách.

U nás pěstované odrůdy fíkovníků vytvářejí plody bez opylování. Fíkovník vyžaduje těžší, avšak dobře propustnou půdu bohatou na humus. Důležitá je dostatečná drenážní vrstva. Závlaha by měla být v době vegetace dostatečná, zvláště při tvorbě  plodů. V zimním období zálivku silně omezíme a substrát udržujeme pouze mírně vlhký. Plody v našich zeměpisných šířkách dozrávají v letních až podzimních měsících.


Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !