Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostravskou ZOO v těchto dnech zdobí kvetoucí trvalky

12. 08. 2011 | ZOO Ostrava
V těchto dnech mohou návštěvníci ostravské zoologické zahrady obdivovat v areálu ZOO kvetoucí záhony trvalek. Trvalky (pereny) jsou podle botanické definice víceleté nedřevnaté rostliny, které během svého života několikrát kvetou a mají semena.

Pojem pereny je synonymum pro termín trvalky ve smyslu vytrvalé, tj. víceleté byliny či zahradní květiny. Pereny jsou počeštěným tvarem latinského perenae - vytrvalý. Termín „trvalky" je mnohem mladší a také širší, čeština ho používá v mnoha oborech lidské činnosti, vznikl především ze snahy odstranit z jazyka cizí slovo. V odborné literatuře a v zahradnických kruzích se však používá více slovo pereny, neboť je přesnější. Možná si vzpomenete na výraz našich babiček, které trvalkám říkávaly také „ostálky“.

U výběhu pand červených určitě nepřehlédnete kvetoucí čechravu Arendsovu. V zahradnictví dostanete mnoho odrůd čechrav, které se u nás s úspěchem pěstují už více než půl století. Navíc listy této trvalky nechutnají ani slimákům ani hlemýžďům, což vás jistě potěší. Čechravy dávají zpravidla přednost polostinným až stinným místům s humózní půdou bohatou na živiny a s dostatkem vláhy. Ostravskou ZOO v těchto dnech zdobí kvetoucí trvalkyHorko, suchý vzduch a sucho jim vůbec nesvědčí. Vyniknou jako samostatné, barevně kvetoucí dominanty mezi zelenými kapradinami a bohyškami.

Bohyška (Hosta), někdy též nazývaná funkie, je rod jednoděložných rostlin z čeledi agávovité (Agavaceae). Jedná se o vytrvalé pozemní byliny převážně s hlízami nebo s oddenky. Je známých asi 40-45 druhů, které jsou rozšířeny převážně v Japonsku. Čepele listů jsou celokrajné, kopinaté, nebo srdčité či okrouhlé.

V blízkosti výběhu jelenů sika můžeme spatřit rostliny rodu Heuchera neboli česky dlužicha pocházející ze Severní Ameriky. Jsou to podrostové byliny se srdčitými listy a jemným hroznovitým květenstvím v barvách bílé, růžové i červené. Rod Heuchera má až 50 druhů. Dlužichy jsou vděčné trvalky vhodné pro smíšené záhony, obruby, kobercové výsadby i do nádob. Hlavní okrasnou hodnotu tvoří jejich listy.

U výběhu sik vietnamských lze obdivovat žluťuchu čínskou (Thalictrum dipterocarpum). Je to elegantní bylina s lehkou a vzdušnou stavbou, jejíž listy se podobají listům orlíčku či netíku. Má ráda vlhčí a humóznější půdy a polostín.

Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !