Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obří trávy v ostravské ZOO chutnají pandám červeným

12. 09. 2011 | ZOO Ostrava
Návštěvníci ostravské zoologické zahrady jistě nepřehlédnou bohaté porosty různých druhů bambusů, které se vyskytují na mnoha místech areálu ZOO. Díky své mohutnosti jsou také často nazývány obří trávy. Jsou stále zelené a chutnají pandám červeným. Tvoří hlavní složku jejich jídelníčku.

Bambusy jsou stálezelené trávy s druhotně dřevnatějícím stéblem dorůstající mohutných rozměrů 25 i více metrů. Jejich domovinou jsou tropy a subtropy Asie, Afriky a Ameriky. Celá skupina bambusovitých rostlin čítá téměř 60 rodů s více než 700 druhy. Do Evropy přivezli bambus jako první Portugalci.

Bambus produkuje až 3x více biomasy než dřevo. Denní přírůstky můžou být i několik desítek centimetrů. Díky této nadprodukci má tato rostlina široké využití. Mladé bambusové výhonky jsou vyhledávanou zeleninou. Stébla Obří trávy v ostravské ZOO chutnají pandám červenýmvzrostlých bambusů se využívají ke zhotovování ozdobných předmětů, k výrobě nábytku, ale i ke stavbě rozvodů vody na polích či krovů na střechách domů. Slouží i k výrobě papíru. Hustá síť podzemních výhonků (oddenků) zabraňuje odnosu půdy (erozi).

Pěstování stálezelených obřích trav se neomezuje jen na tropické a subtropické oblasti, některé druhy vydrží i v chladnějším období v našem podnebném pásmu. Na zahradě si tak můžeme poměrně rychle vytvořit zajímavá zákoutí nebo rozdělit větší prostor na menší části.

Bambusy neslouží v ostravské ZOO jen pro potěchu oka návštěvníků, ale jsou i zdrojem čerstvé a oblíbené potravy našich dvou pand červených. V tomto ohledu je nadprodukce bambusů velmi výhodná, jelikož jsou v pandím jídelníčku zastoupeny z více než 90 %.

Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles