Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Do ostravské ZOO přicestoval unikátní druh krokodýla

16. 09. 2011 | ZOO Ostrava
Do pavilonu Tanganika v ostravské zoologické zahradě přibyli noví obyvatelé – trojice krokodýlů štítnatých. Již jsme je vypustili do bazénu, kde je mohou návštěvníci ZOO pozorovat společně s želvami terekami africkými a několika druhy tanganických ryb.

Krokodýlí skupinka je tvořena jedním samcem a dvěma samicemi. Všichni jsou narozeni v září 2005 v ZOO Emmen v Holandsku, odkud jsme je k nám také přivezli. Mladí krokodýli měří okolo dvou metrů, v budoucnu mohou dorůst až do délky čtyř metrů. Tento druh krokodýla je vynikajícím lovcem ryb, k čemuž má uzpůsobeny prodloužené čelisti (podobně jako gaviálové nebo tomistomy, se kterými však krokodýl štítnatý není blíže příbuzný). Ve volné přírodě ovšem krokodýli uloví zdravou rybu jen s velkými obtížemi, což nám umožňuje s nimi společně chovat i endemické druhy ryb z jezera Tanganika. Jejich kořistí se Do ostravské ZOO přicestoval unikátní druh krokodýlavětšinou stávají nemocní či jinak oslabení jedinci, a tak stejně jako šelmy či další predátoři působí krokodýli jako tzv. zdravotní policie a pomáhají v přírodě udržovat zdravou populaci ryb.

Krokodýli štítnatí obývají tropickou západní Afriku, na východě zasahuje oblast jejich výskytu až k jezeru Tanganika, kde jsou však poměrně vzácní. Jsou vedeni v červeném seznamu ohrožených druhů zvířat (IUCN Red List of Threatened Species) v kategorii „Data deficient" (chybějící data). O jejich početních stavech v přírodě se skutečně mnoho neví, takže není vyloučeno, že mohou patřit ke kriticky ohroženým druhům.

Krokodýl štítnatý je znám pod vědeckým názvem Crocodylus cataphractus. Z nejnovějších vědeckých výzkumů molekulární genetiky však vyplývá, že není s ostatními krokodýly rodu Crocodylus příbuzný, takže byl vyčleněn do samostatného rodu Mecistops. Celý nový vědecký název je tedy Mecistops cataphractus. Náš „krokodýl štítnatý" je nejen v samostatném rodu, ale navíc patří i do samostatné podčeledi odlišné od dalších tří známých podčeledí (krokodýli, aligátoři a gaviálové), a je tak krokodýlem naprosto unikátním.


Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !