Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Botanické zajímavosti ZOO Ostrava: Podzimní plody

27. 09. 2011 | ZOO Ostrava
Podzim je kromě nevlídného počasí a rychle se zkracujícího dne spojen i s množstvím zářivě barevných listů a dozrávajících plodů na stromech a keřích. Rovněž rostliny v ostravské ZOO začínají pomalu hýřit pestrými barvami, jichž si nelze nevšimnout.

U voliéry supů hnědých upoutá pozornost svými žlutými a červenými plody hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea) z čeledi růžovitých. Tato poměrně nenáročná, polostálezelená trnitá rostlina pochází z jižní Evropy a západní Asie a dorůstá výšky kolem 3 m. Na půdu není nijak náročná a dobře snáší alkalické, jílovité až propustné živné půdy. Pokud má rostlina v zimě alespoň částečné přistínění nebo pohyblivý stín od stromů, vydrží ve svěžím olistění a často i s plody až do jarního období. Plody hlohyně nazýváme malvice a jsou pro člověka nejedlé. Malvice (vědecky pomum) je druh nepukavého dužnatého plodu rostlin obsahující více než jedno semeno (malvice je např. i jablko).

Botanické zajímavosti ZOO Ostrava: Podzimní plodyNaproti tomu plody dřínu obecného (Cornus mas), které řadíme mezi peckovice, jsou nejen jedlé, ale i velmi zdravé. Červené plody dřínu zvané dřínky mají natrpklou, sladkokyselou chuť a velký obsah vitamínu C. Jsou využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů a džemů. Dříve se využívaly jako léčivo při poruchách trávení. Tento rozkladitý keř nebo strom dorůstá do výšky až 6 m. Kmen může mít u země průměr až 25 cm. Ze dřeva dřínu, které je velmi tvrdé, se dříve vyráběly tkací člunky. Dřín se vysazuje i jako okrasný keř. Je nápadný především časným kvetením a na podzim jasně zbarvenými plody. V ZOO je k vidění na několika místech, např. u jelení vyhlídky.

Užitnou hodnotu mají i plody klanoprašky čínské (Schizandra chinensis) původem z Dálného východu. Plody jsou bobule. Klanopraška je přizpůsobená vnitrozemskému podnebí, snáší i silné mrazy do -35 °C, ale po zahájení vegetačního období bývá v našich podmínkách poškozována jarními mrazíky. Klanopraška se pěstuje jako léčivá rostlina. Obsahuje tzv. adaptogeny, tedy látky zvyšující odolnost organismu při zátěži a v extrémních podmínkách. Zelené listy se používají na přípravu čaje. Lihová tinktura ze semen a plodů se využívá jako prostředek k posílení organismu. Klanoprašku najdou návštěvníci u hřiště vedle výběhů pro siky vietnamské.


Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !