Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Botanické zajímavosti v ZOO Ostrava – kalina, kdoulovec a zimolez

8. 10. 2011 | ZOO Ostrava
Dnes vám představíme několik dalších podzimních plodů, které jsou v tomto období k vidění v areálu ostravské zoologické zahrady. Jedná se o stálezelenou a poměrně otužilou kalinu vrásčitolistou, nízký a trnitý keř zvaný kdoulovec japonský a ovíjivou liánu pocházející ze západní Číny zimolez Henryův.

Na několika místech v areálu ZOO roste kalina vrásčitolistá (Viburnum rhytidophyllum). Její plody dozrávají postupně, a tak lze na souplodí pozorovat jak červené dozrávající, tak černé zralé plody. Kalina vrásčitolistá je přirozeně rozšířena v lesích střední Číny v provinciích Kuej-čou, Chu-pej, Šen-si a S'-čchuan v nadmořské výšce 700 až 2400 m. Je to stálezelený keř s velkými, tuhými listy.

Botanické zajímavosti v ZOO Ostrava – kalina, kdoulovec a zimolezMezi pavilonem Tanganika (zrekonstruovaný pavilon hrochů) a pavilonem slonů je k vidění kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica). Tento opadavý keř je 1 až 2 m vysoký a až 3 m široký, vyhání četné kořenové výmladky. Plodem je kulovitá, vonná, žlutozelená malvice, 4 až 5 cm v průměru. Vědecké rodové jméno je odvozeno od řeckých slov chainó = štípu a mélea = jabloň (kdoulovec má rozštěpený jádřinec a jeho plod se podobá jablku). Plody jsou jedlé, ale pro poněkud kyselou a svíravou chuť se obvykle nepojídají samostatně, spíše se přidávají jako dochucovadlo např. do sirupů, želé apod., nebo se využívá jejich příjemné vůně (např. umístěné do skříně brzy provoní v ní uložené oblečení).

Posledním druhem, jehož plody zde zmíníme, je zimolez Henryův (Lonicera henryi). V areálu ZOO roste např. u voliér dravých ptáků. Jeho plody nejsou tak výrazné jako u předchozího druhu. Původní domovinou této ovíjivé liány je Čína. Na začátku 20. století byl zimolez dovezen do Anglie a odtud pak do střední Evropy. V našich podmínkách je částečně mrazuvzdorný. V nadmořské výšce do 400 m roste poměrně bujně, ale v zimě shazuje část listů. V chladnějších oblastech, při teplotách pod -25°C, mohou namrzat i nadzemní výhony, ale na jaře opět obráží z kořenů. Plody jsou tmavomodré až černé bobule.

Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !