8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žirafa na pedikůře

1. 12. 2009 | ZOO Olomouc

Jedna  z třinácti žiraf, chovaných v současné době v olomoucké zoo, osmiletá  Lerbie, měla dlouhodobě  problémy s přerůstáním paznehtů.  Protože by  v dohledné době měla  kloubí problémy a následně i potíže s chůzí, rozhodli se chovatelé předejít tomu  úpravou paznehtů. Lerbie musela „na pedikúru“. 


Dobrovolně si takový zákrok polodivoké zvíře samozřejmě udělat nenechá. Jediným řešením je uspání. Narkóza velkého zvířete a ještě k tomu žirafy, je ovšem velmi riskantní. K náročnému zákroku byli přizvání  zkušení pracovníci ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem Luděk Čulík a Radek Hlávka, kteří mají s chovem a uspáváním žiraf dlouholeté zkušenosti.

zirafa-na-pedikurePodobný zákrok řídili již více jak stokrát. Jakmile žirafa upadala do narkotického spánku, bylo třeba v případě Lerbie osmi silných mužů, kteří jednak zachytili padající tělo a hlavně hlavu, která musí být po dobu narkózy držena nahoru. Žirafy mají speciálně upravené cévy, aby krev mohla vystoupat až šest metrů vysokému zvířeti až do mozku. Pokud krk a hlava leží na zemi, mozek by se zvířeti překrvil a následoval by úhyn.

V umělém spánku byla Lerbie 45 minut. V jeho průběhu  absolvovala nejenom  ošetření přerostlých paznehtů, ale i kontrolní odběr krve. Poté jí veterinární lékařka Lenka Chrastinová podala látku, po které se z narkózy  probrala. Nyní je již opět se svým stádem.

Zdroj: Zoo Olomouc

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Žirafa na pedikůře:

Žirafa na pedikůře
Žirafa na pedikůře
Žirafa na pedikůře
Žirafa na pedikůře
Žirafa na pedikůře
Žirafa na pedikůře
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !