8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaký byl rok 2009 v ústecké zoo?

9. 01. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Pokud bychom úspěšnost posuzovali podle návštěvnosti, celkový počet příchozích dosáhl v roce 2009 třetí nejvyšší v historii zoo. Konečné číslo je 167.864 návštěvníků, z toho bylo 84.568 dětí a 83.296 dospělých. Potěšitelné je, že toto číslo neustále stoupá, i když nárůst není tak progresivní jako v jiných zoo v ČR. Nejvyšší návštěvnosti dosáhla ústecká zoo v roce 1988, bylo to 178.143 osob, na druhém místě je rok 1986 se 173.693 návštěvníky.

Počty odchovaných mláďat v roce 2009 dosáhly počtu 110 jedinců, z čehož některé lze označit za skutečný chovatelský úspěch. Z kočkovitých šelem lze vyzdvihnout dvojčata levharta mandžuského (nejohroženější poddruh levharta na světě), samičku irbise (poprvé v historii zoo) či trojčata kočky rybářské (také prvoodchov). U primátů se narodila tři mláďata mandrila rýholícího (podařilo se vytvořit fungující skupinu, úspěšný odchov po sedmileté přestávce), rozmnožily se všechny tři druhy lemurů, dále drápkaté opičky tamaríni či kosmani. Velké množství mláďat se narodilo v horní části zoo u kopytníků – tři mláďata velbloudů dvouhrbých (nadějná skupina chovaná přirozeným způsobem), africké antilopy vodušky či indické antilopy jelení, sika vietnamský s pěti mláďaty, dva druhy lam a další druhy. Také ptáci se činili, daří se odchovům u papoušků, kteří jsou umístěni v návštěvnicky nepřístupné odchovně. Tento způsob chovu se vyplácí, v roce 2009 se podařilo odchovat vzácné amazoňany pomoučené či žlutolící a dva druhy arů – araraunu a vojenského. Unikátní odchov se již po několikáté podařil u zoborožce vrásčitého. Milovníky plazů potěšila zpráva o odchovu želv uhlířských, dalšími přírůstky bylo několik druhů korálovek a mediální hvězdou se stalo první mládě roku 2009 – hroznýšovec kubánský.

Velice milou a potěšitelnou pomocí v roce finanční krize byli adoptivní rodiče. Jejich počet sice oproti roku 2008 o něco poklesl, ale přesto dosáhl čísla 180. Částka vybraná za adopci zvířat je přes 700 tisíc Kč, k této sumě je ještě nutné přičíst finance získané od sponzorů a dalších dárců.

 

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !