8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zoo Praha je varaní velmocí - Samice varana komodského nakladla 20 vajec

16. 02. 2010 | ZOO Praha

Varan komodský, největší ještěr světa, je vysoce prestižní chovanec v zoologických zahradách. Navzdory tomu je jeho chov jedním z nejnáročnějších, zejména samice mají tendence k předčasným úhynům. V Evropě se ještě žádná samice nedožila druhých mláďat! Chovatelé v Zoo Praha včera odebrali z hnízda varaní samice, která se rozmnožila již po třetí, 20 nových vajec. Zoo Praha se tak momentálně stala evropskou varaní velmocí.


Kladení vajec začalo probíhat už večer 9. února.  „Stejně jako u dvou předchozích rozmnožení, samice prohrabala betonový podklad pod písečnou vrstvou ve výběhu. Do připravené jámy cca mezi 15. a 20. hodinou nakladla po dohledem chovatelů vejce. Čenichem je velmi citlivě zatlačila pod vrstvu betonu a rovněž čenichem přes ně varanupěchovala jemný substrát. Poté nad snůšku předníma nohama nahrabala hromadu písku,“ popisuje událost Petr Velenský, kurátor plazů Zoo Praha. 


Míra citlivosti, jemnosti a pečlivosti mateřského chování u drsného predátora chovatele překvapila. Nicméně protože vejce potřebují velmi stálé a kontrolované podmínky a varani komodští jsou vyhlášenými predátory, byla snůška 10. února opatrně vyhrabána a vejce převezena do líhně. „Ve speciálním substrátu ve vysoké vzdušné vlhkosti a teplotě 31°C se zde budou vyvíjet kolem 210 dní. Líhnutí mláďat předpokládáme začátkem září,“ dodává Velenský.


V Evropě jsou varani komodští chováni ve 13 zoologických zahradách. Celkově jde o 43 jedinců, z čeho 10 žije v Zoo Praha! V expozici Indonéská džungle je k vidění rodičovský pár, 3-letá mláďata v Pavilonu velkých želv, 4 měsíční mláďata jsou tamtéž v zázemí. Varani – samec a samice - žijí v Praze od listopadu 2004. Samice, které bude v tomto roce jim 8 let, poprvé kladla jako 4-letá. Každé rozmnožení je vysoce ceněné ve světě zoologických zahrad, neboť v chovu varanů dochází často k úhynům. Důvodů je několik:


- varani umírají následkem zanášení cév metabolity vápníku
- pravděpodobnou příčinou může být nevhodné krmení a nízký tepelný komfort
- kvůli vnitrodruhové agresivitě - samci často zraňují samice při námluvách, aniž by došlo k páření
- „zatloustnutí“ následkem špatné stravy a omezení pohybu.


V roce 2006 se v Rotterdamu konala konference o nezdarech v chovu varanů komodských (vyvolaná krizí evropského chovu). Zoo Praha zde prezentovala zásady zlepšování chovu, které týkají způsobu krmení i teplotního režimu.

 

Zdroj: Zoo Praha
Foto: Petr Velenský


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zoo Praha je varaní velmocí - Samice varana komodského nakladla 20 vajec :

Zoo Praha je varaní velmocí - Samice varana komodského nakladla 20 vajec
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !