Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výměna sloních samců

26. 11. 2009 | ZOO Praha

Praha a Lipsko se domluvili na dočasné deponaci slonů!!! Základním důvodem této transakce je fakt, že v současné době není v pražské  zoo plodná cyklující samice, zároveň Zoo Lipsko hodlá občerstvit svůj vlastní chov. Proto se obě zoologické zahrady dohodly na dočasné vzájemné deponaci svých samců.


Nyiing Thein, v Praze zvaný též Nagathan, narozený v Barmě 26. 9. 1980 (výška 285 cm, váha 4634 kg, poznávací znamení – krátké obroušené kly), do Evropy přicestoval 27. 6. 1988 z Rangoonu. Nejprve byl v chovu v Zoo Emmen, kde se stal otcem celkem 15 slůňat! (poslední se narodila v německém Kolíně nad Rýnem).

sloni-samec-prahaDne 23. 9. 2003 přicestoval do Prahy jako plemenný samec pro budoucí chovné stádo a partner pro slonici Prayu. V pražské zoo byl tento samec v tréninku typu „chráněný kontakt“, díky kvalitní práci našich chovatelů se naučil kromě rutinních aktivit – jako je např. pedikůra nohou - podstupovat i komplikovanější veterinární výkony, např. výplach chobotu či odběry krve.

Ze Zoo Lipsko do Prahy přicestuje samec Mekong – narozený v r. 1982 ve Vietnamu (výška 305 cm, váha 4788 kg, poznávací znamení – kly plně vyvinuté). V Lipsku je od 9. května 1984, v roce 2002 se stal otcem prvního mláděte.

Snaha chovatelů pražské zoo o vůbec první přirozený odchov sloního mláděte v ČR tímto jistě nekončí – naopak, v příštím roce by měly z Asie přicestovat dvě mladé, reprodukce schopné samice a začne se s výstavbou nového prostoru pro slony v horní části areálu pražské zoo. Plánovaný termín dokončení je v roce 2011. Pak by se mohl Nagathan (Nyiing Thein) vrátit a dokázat své samčí schopnosti i v Praze.


Zdroj: ZOO Praha


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !