8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zoo Praha získala nového varana

24. 04. 2010 | ZOO Praha
Do Zoo Praha včera přicestoval samec varana komodského Leonardo, který stejně jako naše samice pochází z populace z ostrova Flores. „Nakládání v Plzni do úzké dlouhé bedny proběhlo bez problémů. Po příjezdu do Prahy jsme provedli komplexní vyšetření v šetrné inhalační narkóze, které trvalo zhruba hodinu,“ uvedl Petr Velenský, kurátor plazů Zoo Praha.

Varana chovatelé změřili a zvážili (při délce 256 cm váží 77 kg), veterinář mu odebral krev, provedl vyšetření očí, RTG kloubů a korekci drápů. „Probuzení z narkózy bylo velmi rychlé, Leonardo byl již za 30 minut zcela v pořádku. Noc strávil ve vyhřívané  jeskyni,“ dodal Velenský.

Ode dneška je Leonardo již ve výběhu. V neděli 25. dubna ve 14.30 hodin proběhne jeho oficiální přivítání v Pavilonu Indonéská džungle v rámci tzv. Varaního dne.

Zoo Praha je již nyní varaní velmocí. Posledním úspěchem je snůška dvaceti vajec, kterou jsme chovné samici odebrali v polovině února a která je nyní umístěna v líhni. Příchod Leonarda do pražské zoo je však zásadní i z pohledu celoevropského chovu. „Varani v evropských zoo mají úzkou genetickou základnu, chov je založen jen na velmi malém počtu zvířat. Při sestavování chovných párů jsou proto omezené možnosti, jak zvířata spojovat, aby nedocházelo k příbuzenské plemenitbě,“ vysvětluje Velenský. Plzeňský samec není příbuzný se žádnými varany v Evropě a jeho zapojení do chovu by bylo nesmírně cenné pro budoucnost celé evropské populace. K připouštění s naší samicí by mohlo dojít v lednu 2011. „Do té doby budou oddělení, ale přes přepážku z bambusových kmenů se budou moci seznamovat,“ uzavírá Velenský.

Samec Leonardo je pro chov velmi cenný, nicméně už je poměrně starý (patří k nejstarším varanům v Evropě). Vylíhl se  22. 5. 1994 v zoo Taman Safari Park v městě Bogor v Indonésii, do Plzně přijel spolu se samicí v říjnu 1997. Šlo o vůbec první varany komodské v České republice. Rozmnožení se bohužel nezdařilo. Stejně jako naše samice pochází Leonardo z populace z ostrova Flores.
 
Foto Varan Leonardo v Zoo Praha © Petr Velenský

Zdroj: Zoo Praha

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !