Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novoroční zprávy ze Zoo Praha

9. 01. 2010 | ZOO Praha

Návštěvnost roku 2009


Byl to zatím absolutně nejlepší rok v historii pražské zoo, pokud jde o návštěvnost. Počítadlo u hlavního vchodu se zastavilo na cifře 1 296 579 a byl tím stanoven nový roční rekord v návštěvnosti. Vloni se povedlo překonat i denní rekord – 4. dubna 2009 při slavnostním zahájení nové sezóny dorazilo do Zoo Praha neuvěřitelných 20 047 osob!


K tomuto vynikajícímu výsledku, kterým se může pyšnit jen několik zoo v Evropě, napomohlo kromě příznivého počasí (především na jaře a v létě 09) i otevření nových expozic a objektů pro návštěvníky – např. krásná skalnatá expozice lachtanů jihoafrických s novým bazénem a návštěvnickou tribunou, nová papouščí stezka, rozhledna Obora či Kavárnička Černohouska s návštěvnickou terasou a dětským hříštěm.


Poslední přírůstky roku 2009 a první letošní


kozaTradičně se týkají Dětské zoo a chovu kamerunských koz a ovcí: na Silvestra se pozdě večer narodily dvě ovečky kamerunské (kluk a holka), na Nový rok dvě kozy kamerunské (samičky, bílá a hnědá).
Dále jsme zaznamenali přírůstky u hlodavců – 1. ledna se narodila dvě mláďata bodlinatky keňské a zatím blíže neurčený počet pískomila veverkoocasého (nelze je vyrušit a spočítat, potřebují po narození klid).


Další přírůstky očekává pražská zoo u těch druhů, které pocházejí z oblastí, kde je nyní léto a tedy období, vhodné pro rozmnožování – např. z Austrálie. S největší pravděpodobností (zhruba na 75 %) je alespoň jedno mládě ve vaku u klokana parmy - obě samice rodí zatím pravidelně a poslední mláďata jim definitivně vyskočila z vaků před více než 2 měsíci (s určitostí to ovšem tvrdit nelze, mláďata jsou maličká a vzhledem k husté a dlouhé srsti na vaku nelze zvenku jejich pohyby zatím rozeznat, mimo jiné i proto, že obě samice jsou plaché a nenechají k sobě nikoho přijít tak blízko, aby to bylo patrné).


S určitostí však lze tvrdit, že snášejí husy kuří - pár vajec je v líhni. Stejně tak u želvy černavé zaznamenali chovatelé na Nový rok první snůšlu vajec, mláďata můžeme očekávat zhruba za 100 dní.


Plány pro rok 2010


Do nového roku vstoupila pražská zoo pod vedením nového ředitele Miroslava Bobka, který s ní dlouhodobě spolupracoval už během projektu Odhalení. „Na letošek je naplánováno zahájení stavby nového slonince, musíme řešit problém loga a celého vizuálního stylu zoo, připravovat kongres Světové asociace zoologických zahrad a akvárií atd. atd.,“ říká k úkolům na rok 2010 Bobek.


klokanKromě zahájení výstavby nového prostoru pro slony v horní části areálu pražské zoo (investorem je OMI – Odbor městského investora), budou v dolní části zoo dokončeny velké voliéry a dojde i k dlouho očekávané rekonstrukci dvou tzv. Gočárových domů, která je zčásti dotována z fondů EU.


Samozřejmě se zapojíme i do aktivit spojených s Mezinárodním rokem biodiverzity a budeme podporovat ochranu vybraných druhů v oblastech jejich výskytu. Příkladem mohou být gaviáli nebo gorily nížinné,“ říká Bobek a dodává, že věcí nikoli očekávání, nýbrž jeho velkého přání by byl přírůstek do pavilonu goril.


Zdroj: Zoo Praha


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !