8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zoborožec šedolící v ZOO Olomouc

7. 08. 2009 | ZOO Olomouc
Tento druh zoborožce je typický mohutným krémově zbarveným hřebenem na zobáku. Samice jej má menší. Zbarvení těla je černé, pouze hlava je stříbrošedá a dolní polovině hřbetu je bílý pruh.

Zoborožec šedolící se latinsky nazývá Ceratogymna brevis a patří do řádu srostloprstí. Vyskytuje se v Etiopii, Súdánu, Keňi, Tanzanii, Zimbabwe – pobřežní a horské lesy. Dosahuje hmotnosti 1050 – 1450 g a výšky 60 – 70 cm.

Způsob života: většinu roku žijí v párech, mimo období hnízdění vytvářejí často při hledání potravy hejna.
Potrava: plody, hmyz, vejce ptáků
Délka inkubace: 40 dnů, počet vajec: 1 – 2, doba odchovu mláďat 80 dnů.

Hnízdí v dutinách stromů, skalních štěrbinách a hliněných březích. Hnízdní dutinu zazdívají oba rodiče. Samice je tak chráněna proti útokům šelem, opic nebo hadů. Po zazdění samec podává samičce potravu pouze úzkou štěrbinou. Jakmile samice přepeří a mláďata jsou již dostatečně samostatná, samice rozbije zazděný otvor a dutinu opustí. Oba rodiče mláďata i nadále krmí až do doby, kdy jsou schopná létat.
Zoborožec šedolící v ZOO Olomouc
Ochrana druhu: v současné době není ohrožen vyhubením.
Chov v olomoucké zoo: Tento druh zoborožců chováme od roku 2003. V současné době  máme dva páry.V roce 2009  se podařilo poprvé  odchovat mláďata. Jsou dvě a jsou to samci.

Mláďata i s matkou opustila budku začátkem července.  Hnízdit začal pár již v březnu. Samec i samice společně zazdili vletový otvor do hnízdní budky a ponechali jen malý otvor, kterým samec samičku krmil a posléze i mláďata. Co přesně se dělo uvnitř ví už jen samička. Každopádně začátkem července samice otvor rozbila a ukázalo se, že v bezpečí dobrovolného  uvěznění vyvedla dva potomky. Nyní již jsou rodiče i s mláďaty ve voliéře.
 
Druhý pár je mladý sestavený teprve v roce 2009. Zatím nehnízdí.

Zdroj: ZOO OLOMOUC

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nedávno jsem tam byla, hezká zoo
Obrázek uživatelky
profil
ptáček budící respekt
Obrázek uživatelky
profil
ještě jsem neviděla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles