Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Urzon kanadský - Erethizon dorsatum

29. 10. 2010 | ZOO Olomouc

Severoamerický hlodavec, připomínající svým vzhledem dikobraza. Ten však patří do jiné čeledi – dikobrazovitých, kdežto urzon do urzonovitých. Na rozdíl od dikobraza má kratší a měkčí ostny, na ocase a na částečně na zádech. Dobře šplhá po stromech. Délka ostnů 3 – 15 cm, síla 1 – 5 mm.  Bílé s hnědým nebo černým zakončením.


Dožívá se až 17 let. Rozšíření: převážně jehličnaté méně často smíšené a listnaté lesy od Aljašky po severní Mexiko.  Potrava: jaro: květy, pupeny, později výhonky, listy a plody. V zimě jehličí a kůra ze stromů. Březost: 210 – 217 dnů, páří se na podzim. Rodí zpravidla jedno mládě, jeho hmotnost je kolem 600 g. 


urzonMatka kojí mládě 10 – 56 dnů. Ve věku dvou dnů už mládě může lézt po stromech. Ostny slouží k obraně. Při setkání s nepřítelem se urzon otočí zády a začne couvat. Pokud varování nezabere, zasáhne útočníka ocasem. Ostny má opatřené zpětnými háčky, které se snadno uvolní a zůstanou vězet v ráně. 


Olomoucká zoo chová urzony s různými přestávkami od roku 2005. První mládě, které se v zoo narodilo 2. 5. 2009 je sameček a byl odchován uměle. Letošní mládě, samička, se narodila 14. 7. 2010. V současné době zde žije pět urzonů kanadských.


Zdroj: ZOO Olomouc

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Urzon kanadský - Erethizon dorsatum:

Urzon kanadský - Erethizon dorsatum
Urzon kanadský - Erethizon dorsatum
Urzon kanadský - Erethizon dorsatum
Urzon kanadský - Erethizon dorsatum
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezký hlodavec
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles