Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Levhart mandžuský je ozdobou Olomoucké ZOO

16. 03. 2010 | ZOO Olomouc

Levhart mandžuský je nejvzácnějším z celkem dvaceti dvou poddruhů levharta a bohužel ho můžeme zařadit mezi nejohroženější živočichy. V přírodě žije jen  asi čtyřicet kusů. V evropských zoo  je chováno  57 samců a 47 samic.  Ne všichni jedinci jsou však úplně čistokrevní. Čistokrevných, mezi které patří i naše mláďata, je chováno 15 samců a 14 samic. ZOO Olomouc chová levharty mandžuské od roku 2001.


Matka: Atas, narozena v ZOO  Kaunas v roce 1996. Naše zoo ji získala ze 
ZOO Hodenhagen (Německo). Odtud putovala  na podzim 2001 do ZOO Praha, kde se spářila se samcem Danielem. Tento samec pochází z odchytu v Koreji. Pravděpodobně se narodil v roce 1988. ZOO Praha jej získala jako chovnou půjčku z moskevské zoo.


levhartPrvními mláďaty, narozenými v zoo Olomouc, byli samec a samička. Pojmenováni byli  Any a Akin. Čísla chovné knihy 535 a 536. Narozena 19. 5. 2001. Další mláďata rovněž pár se narodila 26.5. 2002 a dostala jména se Izi a Naty. Samička Ája se narodila 20. října 2003. Rodiče jsou stejní Atas a Daniel.12.10. 2005  2005 se narodila další samička,která  dostala jméno Kitty.


Koordinátorka  chovu Sarah Christie z Anglie řídí chov těchto zvířat v rámci Evropských záchranných programů. Levharti mandžuští, kteří  se narodili v olomoucké zoo,  dnes žijí v zoologických zahradách  v Helsinkách v anglickém Marwellu a v Praze. Samička Kitty  odcestovala na jaře roku 2007 do Novosibirska.


Levharti jsou považováni za nejdravější a zároveň nejhezčí  velké kočky. Jeho přizpůsobivost umožňuje to, že obývá největší areál od Afriky, přes Blízký východ až po jihovýchodní Sibiř, dále Malajsii, Srí Lanku a Jávu. Levhart mandžuský vystupuje vysoko do hor. Běhá rychlostí až 60 km/h a skáče do výšky 3 m a do vzdálenosti 6 m. Dobře plave a výborně šplhá po stromech. Žije samotářsky, denně nachodí kolem 25 km.


Hranice teritoria značí močí a drápy rozdrásává kůru na kmenech stromů.
Jeho potrava se skládá z obratlovců všech velikosti. Levhart mandžuský spolu s levhartem sněžným jsou  vybaveni kvalitou srsti na život  v chladném prostředí . Vystupují až do výšky 5 000 metrů nad mořem. Tito levharti, na rozdíl od svých teplomilných příbuzných, se páří na konci zimy, aby se mláďata rodila v jarních  měsících. Mláďata se v přírodě odloučí od matky asi po dvou letech.


levhartDalší dvě  mláďata se narodila 30.5. 2007. Jejich rodiči jsou Samice Atas a samec Edward. Atas pochází ze zoo v Kaunasu a Edward z pražské zoo.
Kmotr, pan Michal Svák majitel  autosalonu Peugeot, který je 3. srpna 2007 slavnostně pokřtil, jim dal jména Elixa a Hoggar. Ošetřovatelka je pojmenovala Odetta a Krišpín. Do dnešního dne se olomoucké zoo podařilo odchovat 8 mláďat.


Pan Michal Svák se stal 22. května 2008 kmotrem i dalšího mláděte, které se narodilo 22. února 2008. Jeho matkou je Izzy, narozená v ZOO Olomouc, otcem Edward, narozený v pražské zoo. Tentokrát je to samec.  Sameček dostal jméno  Chobby,od kmotra, pana Sváka Terry a je devátým mládětem, které se v olomoucké zoo podařilo odchovat.


20. 5. 2008 - Poslední info uvádí, že, ve 44 zoo žije 126 jedinců, jiné údaje uvádějí, že na celém světě v současné době žije 188 levhartů mandžuských v zoologických zahradách.  Z  toho 54,42 v evropských zoo. V přírodě žije posledních 25 až 34 jedinců. Samička, která odcestovala z naší zoo do Novosibirsku, není primárně určena k reintrodukci, ale je tam jako cenný chovný materiál a pokud to bude nějakým způsobem možné tak její potomci či vnuci budou teprve připravování na vypuštění do přírody.


13. ledna 2010 přivedla na svět osmiletá samice Izy mládě, samečka. Je to již druhé, které se jí v olomoucké zoo narodilo. Otcem je, tak jako u jejího prvního potomka, samec Edward narozený v roce 2001 v pražské zoo.
Prvním mládětem byl rovněž sameček, který již žije na doporučení koordinátorky chovu v Minnesotské zoo v USA. Kmotrem nenovějšího mláděte se stane opět osvědčený pan Michal Svák.


Zdroj: Zoo Olomouc


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Levhart mandžuský je ozdobou Olomoucké ZOO:

Levhart mandžuský je ozdobou Olomoucké ZOO
Levhart mandžuský je ozdobou Olomoucké ZOO
Levhart mandžuský je ozdobou Olomoucké ZOO
Levhart mandžuský je ozdobou Olomoucké ZOO
Levhart mandžuský je ozdobou Olomoucké ZOO
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !