Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

V ostravské ZOO roste vzácná houba podobná červené chobotnici

2. 07. 2011 | ZOO Ostrava
Ostravská zoologická zahrada není jen o zvířatech, ale díky svému umístění v areálu velkého ostravského lesa zde lidé najdou také řadu zajímavostí ze světa rostlin a hub. V těchto dnech návštěvníky upoutá nejen zajímavým vzhledem, ale rovněž intenzívním zápachem jeden druh u nás vzácné houby zvaný květnatec archerův (Anthurus (Clathrus) archeri).

Tato zvláštně vypadající houba se v naší ZOO objevila již před několika lety v blízkosti bývalého výběhu nosorožců. Tentokrát ji lidé mohou najít hned zkraje hlavní návštěvnické trasy pod výběhem pand. Houba, která svým vzhledem připomíná spíše tropickou rostlinu či mořskou hvězdici, je u nás nepůvodní. Její domovinou je jihovýchodní Austrálie, Nový Zéland a Tasmánie. Do Evropy byla zavlečena ve 20. století. V ČR byl květnatec archerův poprvé spatřen v roce 1963 v jižních Čechách, dnes na něj můžeme narazit i v Krkonoších nebo v Beskydech. Daří se mu na vlhkých místech, v lesích nebo na travnatých plochách, na kompostu nebo také na zbytcích dřeva.

V ostravské ZOO roste vzácná houba podobná červené chobotniciV mládí vypadá houba jako 2,5-4 cm velké šedavé až hnědorůžové kulaté vajíčko napůl zanořené do půdy. Později toto vajíčko praská a z něho vyrůstá asi 10 cm vysoký třeň, který nese červená ramena. Na ramenech často sedává hmyz, který sem právě láká zápach.

Hmyz pak roznáší po okolí výtrusy, které ulpí na jejich tělech. Květnatec archerův je velmi vzácný a samozřejmě chráněný.

Houba je pro svůj zápach nejedlá, ale není jedovatá. Podobný princip růstu jako květnatec má u nás běžně rozšířená hadovka smrdutá.

Zdroj: Zoo Ostrava

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máš 100% pravdu, lépe bych to nenapsala, ale nejen muchomůrky se ničí. U nás v lese vše, co se nehodí , jde pod botu!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Další ozdoba našich lesů. Doufám, že do ní nebudou tupci kopat (někteří vandalové ničí v lese muchomůrky, které jsou přece tak krásné!)
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles