Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První letošní mláďata v pražské ZOO

4. 01. 2012 | ZOO Praha
Prvním letošním mláďatům pomohla na svět vinotéka! Novoročními mláďaty jsou tři želvy pardálí. Ještě dříve však přinesl Ježíšek zoborožce kaferského, a tak chovatelé pražské zoologické zahrady oslavili společně s příchodem nového roku také ojedinělé přírůstky.

Ještě před sobotní půlnocí se vylíhly tři želvičky pardálí. Za rámusení petard a ohňostrojů pak přišla těsně po půlnoci na svět ještě další tři mláďata druhé největší suchozemské želvy afrického kontinentu. V dospělém věku tyto želvy dorůstají sedmdesáti centimetrů a mohou vážit až padesát kilogramů. Tento nový odchov je již druhou generací želv pardálích vylíhlých v ZOO Praha, ale něčím velmi významným se od předchozích odlišuje.

První letošní mláďata v pražské ZOO„Do plazí líhně jsme pořídili vinotéku, která umožňuje udržovat ideální teplotu a vlhkost důležitou pro probuzení života v želvích vejcích. Mláďata, která se nyní líhnou, jsou prvními plody této nezvyklé metody,“ vysvětlil Petr Velenský, kurátor chovu plazů, a dodal: „Vejce byla třetí den po snesení umístěna do vinotéky a při 13 stupních a 75 procentech vlhkosti si tam pobyla 126 dní. Poté byla přenesena do líhně, vyhřáté na 31 stupňů. V ní pak probíhala inkubace přesně tři měsíce.“

Chovatelé opojeni svým nápaditým zlepšovákem dokonce s úsměvem navrhovali, aby byly malé želvičky pojmenovány podle jednotlivých odrůd bílých vín.  

Pražská zahrada se ovšem také může pochlubit mládětem zoborožce kaferského, které se vylíhlo na Štědrý den. Z vajíčka sneseného 16. 11. se za 39 dnů prodral ptačí drobeček o váze pouhých 69 gramů. První vánoční dárek se ale vylíhl rodičovsky nezkušenému páru, takže mládě bylo pro jistotu vloženo do inkubátoru a krmeno uměle. Když po čtyřech dnech dostatečně zesílilo, opět se vrátilo k samici.

Ačkoli se jedná již o 18. mládě zoborožce kaferského vylíhnuté v historii ZOO Praha, není jejich odchov stále ještě samozřejmostí. V evropských zahradách byl tento druh odchován poprvé právě v té pražské v roce 1994.


Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku První letošní mláďata v pražské ZOO:

První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
První letošní mláďata v pražské ZOO
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles