Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novoroční želvy z vinotéky pokřtí someliér

2. 02. 2012 | ZOO Praha
Osm novoročních želv pardálích dostane jména vín slavných značek. V sobotu 4. února ve 13,30 hodin pokřtí someliér Jiří Kačerovský osm malých želv pardálích, které se narodily v ZOO Praha v noci na prvního ledna a staly se tak prvními mláďaty roku 2012. Křtiny se uskuteční v Pavilonu velkých želv.

Odchovat kapské želvy pardálí se dlouho nedařilo, protože nebyl dobře prozkoumaný způsob jejich rozmnožování. Chovatelé v ZOO Praha jako první na světě zjistili, že aby byl odchov úspěšný, vejce musí být delší dobu ochlazená až k teplotám 10 – 15 °C. Takové prostředí nebylo snadné nalézt, nakonec se chovatelé rozhodli využít chladicí box určený na uložení vín – Novoroční želvy z vinotéky pokřtí someliérvinotéku.

„Nakladená želví vejce jsme třetí den umístili do malé vinotéky a při 13 °C a 75% vlhkosti je tam nechali plných 126 dní. Až poté jsme je přenesli do líhně vyhřáté na 31°C. Zde se přesně po třech měsících začaly malé želvičky líhnout,“ sdělil nám kurátor Petr Velenský.

Kmotrem narozených želviček se stane odborník na slovo vzatý, pan Jiří Kačerovský. Ten již dlouhá léta pracuje jako someliér v restauraci Lví dvůr na Pražském hradě. Od roku 2002 je členem Asociace českých someliérů, která je členem světové asociace someliérů. A protože se malé želvičky narodily ve vinotéce, kmotr pro ně jistě vybere jména těch nejvýznamnějších značek bílých vín.  

Želva pardálí (Stigmochelys pardalis) je druhá největší suchozemská želva Afriky. Dorůstá délky až 70 cm, její hmotnost může být až 50 kg. Ovšem narozená mláďata měří sotva 5 cm a hmotnost je kolem 30 g. Zvláště malé „pardálky“ mají velmi pěkné zbarvení krunýře připomínající pardálí skvrny. Právě podle nich dostal tento druh své vědecké i české jméno.

Fotografie: Petr Velenský, ZOO Praha


Zdroj: Zoo Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Novoroční želvy z vinotéky pokřtí someliér:

Novoroční želvy z vinotéky pokřtí someliér
Novoroční želvy z vinotéky pokřtí someliér
Novoroční želvy z vinotéky pokřtí someliér
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !