Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mláďata alpak

6. 11. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Jako plyšové hračky vypadají dvě mláďata lamy alpaky, která se narodila 12. a 19. října v ústecké zoo. Alpaky jsou domestikovanou formou lamy a ve své domovině – v Jižní Americe – jsou chovány jako domácí zvířata. Jejich dlouhá, hustá a jemná srst se pravidelně stříhá a používá k výrobě přikrývek či nejrůznějšího ošacení.

Ústecká zoo chová tento druh od roku 1967, v současné době má deset dospělých jedinců a tři mláďata, kteří jsou rozděleni do dvou skupin. Každou vždy vede jeden chovný samec obklopený několika samicemi. Obě stádečka se nacházejí v horní části zoo, ale jsou od sebe oddělena. Jedno z nich obývá travnatý výběh pod odchovnou papoušků, druhé žije v létě ve velkém travnatém výběhu společně s velbloudy dvouhrbými.

Právě v této skupině došlo k radostné události – k narození dvou samiček. Mláďata lam jsou překrásná, mají velké výrazné oči s udiveným výrazem a díky husté srsti vypadají jako plyšové hračky. Porod byl s napětím očekáván, neboť se jednalo o první mláďata po novém samci, kterého zoo získala v srpnu loňského roku ze Zoo Stuttgart ve věku dvou let. Matkou prvního mláděte je desetiletá samice původem ze Zoo Ostrava, druhé mládě se narodilo ústecké samici, která je o rok mladší.

Zajímavostí alpak je velké množství barevných variant jejich srsti. Jen pro představu – otec obou mláďat je černý, první samice je bílá a jejich potomek je černobílý, takže nic neobvyklého. Druhá samice je ale aprikot a jejich mládě je hnědobílé. Kromě těchto barev jsou v zoo vidět zvířata s několika odstíny hnědé či šedohnědobílá. Obě samičky v zoo zůstanou a v dospělosti budou zařazeny do druhé chovné skupiny s nepříbuzným samcem. Kromě těchto dvou přírůstků jsou v očekávání další tři samice, takže uvidíme, jaké barevné varianty si pro nás příroda přichystá J.

 

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
půjdeme se okouknout...máme to tak blíko,že nám v létě jsou po ránu slyšet opice jak houkají
Obrázek uživatelky
profil
hezký plyšáci,pěkně napsané
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles