Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Úspěch ústecké zoo v odchovu zoborožců

9. 07. 2010 | ZOO Ústí nad L.
Z ústecké zoologické zahrady se stává „velmoc“ v chovu zoborožců vrásčitých, neboť v letošním roce opět došlo k dalšímu úspěšnému odchovu těchto vzácných ptáků. Hnízdní dutinu opustila před měsícem spolu se samicí dvě plně opeřená mláďata, všichni v ní společně strávili plných 69 dní. Díky kamerovému systému mohli chovatelé sledovat celý průběh odchovu po celých 24 hodin.

Celý odchov začal v okamžiku, kdy se samice „zazdila“ v hnízdní dutině směsí měkkého ovoce, vařených brambor, slin a pilin, nechává jen úzký otvor pro krmení a na vyměšování. Samec se po celou dobu staral o donášku krmení, nejprve pouze pro samici sedící na vejcích, po měsíční inkubaci i pro dva potomky. Mláďata jsou zpočátku holá a slepá, peří jim začíná narůstat až po cca třech týdnech. Více než dva měsíce trval jejich pobyt v dutině velkého kmenu, pak se samice začala proklovávat ven a všichni tři vyletěli. Rodiče je ještě několik týdnů dokrmují a učí je samostatnosti.

Ústecká zoo se v současné době řadí mezi pouhé čtyři evropské zoologické zahrady, které tento vzácný druh zoborožce rozmnožují. Letošní samečci jsou v pořadí pátým a šestým mládětem, které se v Zoo Ústí nad Labem podařilo odchovat. Rodičovský pár, který je v zoo chován od roku 1992, je kvůli klidu a poskytnutí vhodných podmínek k rozmnožování umístěn v zimovišti nepřístupném pro návštěvníky. Vůbec první mládě bylo odchováno v červenci roku 2002, jednalo se o samce, který byl později dopárován samicí odchovanou v belgické Zoo Antwerpy a poté byli společně umístěni v Zoo Lipsko. Další mládě (nar. 2005) našlo domov v sousední děčínské zoo a další (nar. 2006) putovalo do holandské Zoo Arnhem. Poslední samec (nar. 2009) je stále v ústecké zoo.

O unikátnosti chovu zoborožců vrásčitých svědčí i fakt, že evropský koordinátor chovu Jo Gregson z anglické Zoo Paignton navštíví v příštím týdnu Zoo Ústí nad Labem. Součástí prohlídky bude speciálně návštěva chovného zařízení a ukázka úspěšného letošního odchovu.

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj