Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dvě mláďata jelena bělohubého v Zoo Ústí nad Labem

13. 07. 2010 | ZOO Ústí nad L.
Chovem vzácného jelena bělohubého se v současné době může pochlubit pouze šest evropských zoologických zahrad, a odchovy mláďat jsou tudíž také velkou vzácností. Letošní rok je pro ústeckou zoo ve znamení dvojitého úspěchu – 5. a 6. července došlo k porodům dvou mláďat zatím neznámého pohlaví.

Stejně jako evropští jeleni i tento druh svá mláďata odkládá na klidném místě a samice se k nim několikrát denně pravidelně vrací na kojení, takže malí koloušci jsou dosud skryti zrakům návštěvníků. K ostatním členům stáda je laně přivádějí zhruba po dvou až třech týdnech.

Počátky chovu jelenů bělohubých v ústecké zoo se datují k roku 2000, kdy přišla první zvířata z Tierparku Berlin, později i ze Zoo Rotterdam. První odchov se podařil v roce 2003, kdy se narodila samička Sára. Od té doby se zoo může pochlubit devíti úspěšnými odchovy. Co do počtu zvířat je ústecká zoo momentálně se svými jedenácti zvířaty druhým největším chovatelem na našem kontinentu, hned po Tierparku Berlin.

Jelen bělohubý je jedním z 51 druhů jelenů, který své jméno dostal podle bílého okruží okolo nozder a tlamy. Typické jsou také bílé skvrny na bázi uší. Jeho domovem je pouze Tibetská náhorní plošina, kde žije v horských oblastech v nadmořských výškách až 5.000 m n. m. To, že se do evropských zoologických zahrad první zvířata dostala až v roce 1986, jen dokresluje jeho výjimečnost a vzácnost.
 
Zdroj:Ústí nad Labem

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dvě mláďata jelena bělohubého v Zoo Ústí nad Labem:

Dvě mláďata jelena bělohubého v Zoo Ústí nad Labem
Dvě mláďata jelena bělohubého v Zoo Ústí nad Labem
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice