Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Samice levharta mandžuského Kiara se stala opět matkou

7. 10. 2011 | ZOO Ústí nad L.
Ústecká zoologická zahrada slaví další úspěšný odchov – 6. září ráno po sedmé hodině porodila samice levharta mandžuského dvě zdravá, životaschopná mláďata. Tento poddruh levharta patří k nejohroženějším na světě, ve volné přírodě jsou počty těchto kočkovitých šelem odhadovány na cca 30 jedinců!!

V zoologických zahradách je situace o něco radostnější, neboť v 38 institucích v Evropě je chováno celkem 96 zvířat, 53 samců a 40 samic (tři zvířata jsou neurčeného pohlaví). Za posledních 12 měsíců se však podařilo odchovat pouze pět mláďat, konkrétně se jednalo o ZOO Copenhagen (2), ZOO Mulhouse, ZOO Moskva a ZOO Tallin.

Samice levharta mandžuského Kiara se stala opět matkouSamice Kiara je geneticky velice cenným zvířetem, neboť její rodiče (otec Daniel a matka Kuli) pocházeli ještě z volné přírody. Narodila se v roce 2002 v ústecké zoologické zahradě a ve třech letech byla spárována se samcem Rusherem z anglické ZOO Great Yarmouth. Od té doby se jim již třikrát podařilo vyvést mladé. Prvním potomkem byla samička jménem Kaila (nyní ZOO Nesles ve Francii), která se narodila v roce 2006, druzí byli v roce 2009 dva samečci jménem Kitan (nyní ZOO Norden Arks ve Švédsku) a Kirin (nyní ZOO Praha).

Podle kontroly, která proběhla v pondělí 3. října, bylo zjištěno, že tentokrát se jedná o dvě samičky. Ve čtyřech týdnech je jejich hmotnost 2,3 a 2,5 kg. Díky kamerovému systému je mohou sledovat i návštěvníci ZOO, neboť záběry z porodní boudy jsou on-line přenášeny na obrazovku v promítací místnosti v pavilonu šelem. Při troše štěstí můžete koťata spatřit i přímo v expozici, neboť obě samičky se pomalu osmělují a dovádějí již i venku. Buď si hrají spolu, nebo do svých zápasů zapojují i devítiletou matku Kiaru.


Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !