Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer

3. 03. 2010 | ZOO Jihlava
O zemi masové turistiky, jejíž krásné exotické vnitrozemí zná jen málokdo, o zemi umírněného islámu, dobrosrdečných lidí, kruté pouště i pohádkových oáz bude vyprávět táborský cestovatel Pavel Mráz v besedě s názvem „Když Tunisko, tak na kole“  ve čtvrtek 4. března v klubovně Zoo Jihlava. Začátek v 18.00 hodin, vstup pouze starým vchodem (od řeky), vstupné dobrovolné.

Zvířecí novinky:

Nejmenší opička na světě – kosman zakrslý (Callithrix p. pygmaea) se narodila v jihlavské zoo 3. února 2010. K vidění je v pavilonu Exotária společně se svými rodiči – čtyřletým otcem a o rok mladší matkou, kteří oba pochází z olomoucké zoo a v Jihlavě se setkali v dubnu loňského roku.

Kosman zakrslý je nejmenší zástupce čeledi kosmanovitých, který obývá tropické lesy jižní Ameriky. Je to jeden z nejmenších primátů a nejmenší opice (jeho tělo dorůstá sotva 14-16 cm, hmotnost samců nepřesahuje 140 g a hmotnost samic 120 g). Žlutohnědá barva srsti slouží jako výborné maskování a drápky na končetinách jsou důležité pro šplhání po stromech, které je pro tento druh charakteristické.

Většinu svého života tráví kosmani v korunách stromů, za potravou se vydávají nejčastěji odpoledne. Loví nejrůznější hmyz nebo malé ptáky, nepohrdnou ani plody nebo ptačími vejci.

Kosman zakrslý je tvor společenský, který žije buď v párech nebo v malých skupinkách, kde je dominantní samice. Bohužel jeho malá velikost a roztomilý vzhled způsobily jeho tvrdé pronásledování lidmi, které je vážně ohrožuje.

Březost u kosmanů trvá 120-140 dní, mládě váží pouhých 14-27 gramů. Pečuje o ně samec a samici je předává pouze ke krmení. Dospívá až ve 2 letech.

Foto: Kosman zakrslý – mládě / Martina Davidová

V africké vesnici malí ježečci
Ježek bělobřichý (Atelerix albiventris) je k vidění v noctunariu africké vesnice od září loňského roku, kdy Zoo Jihlava získala pár tohoto afrického druhu od soukromého chovatele. 22. února se ježčí rodinka rozrostla o 3 mláďátka (2 samečky a jednu samičku), která po narození vážila pouhých 10 gramů.

Domovinou tohoto druhu ježka jsou savany i lesnaté oblasti od Senegalu až po Súdán a Zambii. Jsou to noční zvířata, přes den většinou spí stočení v norách, za šera se pak vydávají ven za potravou a jsou schopni za noc nachodit i několik kilometrů. Jejich hlavní potravu tvoří červi, housenky, hmyz a pavouci, mohou se ale živit i drobnými obratlovci, semínky, kořínky a houbami.

Jelikož v jejich přirozené domovině neklesá teplota pod 18°C, afričtí ježci běžně neupadají do zimního spánku. Jejich největšími přirozenými nepřáteli jsou draví ptáci a lvi.

Foto: Ježečci / Martina Davidová

Všímavý návštěvník může v těchto dnech v zoo spatřit i další mláďátka – např. surikat, ovcí romanovských, klokanů nebo koz kamerunských.

Otevřeno je každý den od 9.00 do 16.00 hodin.

Zdroj: Zoo Jihlava

Veronika J.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer:

Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer
Zoologická zahrada Jihlava - Březnový klubový večer
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles