8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V ústecké zoo se narodil další, v pořadí již třetí přírůstek letošního roku

14. 02. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Tentokrát je to sameček žirafy Rothschildovy, který přišel na svět v úterý 2. února 2010 v dopoledních hodinách. Otcem je zkušený a prověřený samec Atbar, je mu 16 let a je nejstarším chovným samcem žirafy Rothschildovy v České republice. Pochází ze Zoo Olomouc a od roku 1996, kdy přišel do ústecké zoo, zplodil 12 potomků.


Matkou je nejstarší samice ve stádě jménem Jenny, původem ze Zoo Liberec, kde se před 18 lety narodila. Také ona je zkušenou matkou, neboť letošní mládě je jejím devátým v pořadí. Kromě nich tvoří skupinu ještě dvě chovné samice Etna a Syrenka. Letošní sameček je menší a drobnější než obvykle narozená mláďata bývají, podle odhadu chovatelů měří cca 160 cm, zirafkatakže do průměru mu schází asi 10 cm. Několik desítek minut po porodu se vždy mládě snaží postavit na dlouhé a zpočátku nemotorné nohy, našemu samečkovi trvalo zhruba hodinu a půl než začal následovat svoji matku.


Oba se těší dobrému zdraví, péče matky je přímo vzorná. Jedinou potravou mláděte je v prvních dnech pouze mateřské mléko. Již zhruba po dvou týdnech začne jevit zájem o potravu, kterou má samice v korýtku, ale proces ochutnávání a žvýkání probíhá velice pomalu a poznenáhlu.
Žirafy Rothschildovy chová naše zoo nepřetržitě 27 let, první zvířata se jmény Set a Tena přišel v roce 1983 ve stáří 14 a 15 měsíců. Po čtyřech letech se jim narodilo první mládě v historii zoo, samička Tereza, která jako pětiletá v roce 1992 rozšířila chov v jedné francouzské zoo. Od té doby bylo narozených mláďat devatenáct, takže se dá říci, že se těmto zvířatům v naší zoo daří.


Velice úspěšným se stal rok 2008, kdy se zoo mohla pochlubit odchovem hned tří mláďat!

 

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku V ústecké zoo se narodil další, v pořadí již třetí přírůstek letošního roku:

V ústecké zoo se narodil další, v pořadí již třetí přírůstek letošního roku
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !