MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec vyvezla dva osly somálské do Džibuti

4. 09. 2009 | ZOO Liberec
Koncem března letošního roku byla završena několikaletá snaha beauvalské ZOO a francouzského veterináře Bertranda Lafrance o návrat oslů somálských (Equus africanus somaliensis) do Džibutska, tedy země, kam tento druh svým výskytem historicky patří, ale byl zde ve čtyřicátých letech minulého století vyhuben.

Zmíněný Bertrand Lafrance v Džibutsku žije a vlastní cca 30 ha pozemků, kde na zhruba polovině provozuje chovné centrum DECAN pro gepardy (Acinonyx jubatus) a želvy a zároveň útulek pro zraněná či jinak handicapovaná zvířata místní fauny. Druhou část poskytl pro účely realizace ambiciozního projektu návratu druhů, které v Džibutsku v minulosti podlehly civilizačním tlakům, a sám se v něm aktivně angažoval.

ZOO Liberec vyvezla dva osly somálské do DžibutiPo zdlouhavých jednáních a vyřizování nutné administrativy se projekt v první dubnové dny tohoto roku mohl konečně uskutečnit. EEP komisí vybraní osli z evropských chovů, kteří museli být na žádost autorit z IUCN bez výjimky vykastrováni, byli svezeni na pařížské letiště a přímým letem odcestovali do rezervace DECAN.

Projektu se zúčastnila i liberecká ZOO. Do Džibutska poslala dva osly (Shaq a Bovu), ostatní přibyli ze ZOO Chemnitz, Gdaňsk a Beauval a s nimi bylo transportováno několik dalších zástupců zeber Grévyho a přímorožců bejsa. Na místě určeném pro jejich následující život vybudovali zaměstnanci DECANu jednoduché přístřešky a separační ohrady, celá plocha byla potom oplocena promyšleným a vyzkoušeným systémem několika typů zábran, tak aby se žádný z jedinců nedostal ven nebo nebyl ohrožován z prostoru vně rezervace.

Kvůli dokonalému navození původních podmínek byly před příletem a introdukcí zvířat z evropských zoo dokonce odstraněny všechny nepůvodní invazivní druhy rostlin. Po prvním dnu stráveném v oddělených boxech byli osli vypuštěni do ohrad a následně do prostoru džibutského buše v rezervaci (spolu s nimi samozřejmě i přímorožci a zebry).

V současnosti jsou všichni v pořádku aklimatizovaní, využívají celou plochu rezervace, jsou pouze přikrmováni a napájeni na několika pečlivě vybraných místech. Celý projekt měl původně ambice stát se reintrodukčním. První odhad počtu zvířat, kterými měla být rezervace naplněna, byl výrazně vyšší s předpokladem, že po aklimatizaci a dokonalém zmonitorování dostupnosti místních potravních zdrojů budou vypuštěna do okolní přírody.

Vedení Equid TAGU při IUCN však vyjádřilo přání vrátit Džibutsku osly repatriací (přirozeným rozšířením) ze sousední Etiopie a geneticky nemíchat původní populaci se zvířaty ze zajetí. Lze ale říci, že je celý projekt prvním krokem k návratu původních ztracených druhů do Džibutska, a to krokem místní politickou reprezentací,veřejností i médii více než pozitivně vnímaným a nadšeně přijatým.

Zdroj: ZOO Liberec

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !