Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec vypustí v neděli dalšího orlosupa do volné přírody

21. 05. 2010 | ZOO Liberec

ZOO Liberec vrátí do volné přírody další mládě vzácného orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus). V pořadí bude již dvanáctý od roku 2001. Letošní mládě, narozené 17. února, bude vypuštěno v neděli 23. května v oblasti Argentera (italské Alpy, jen pár kilometrů od hranic s Francií). Z Liberce dravec se čtyřčlenným doprovodem vyrazil v pátek 21. května, první noc přenocuje v záchranné stanici ve Vídni, druhou již v Alpách.

Ve Vídni, kde se také teprve dozvíme pohlaví, mládě dostane miniaturní vysílačku a budou mu speciálně odbarveny letky, aby dravce ochránci přírody na obloze snadno poznali. V současné době orlosup ještě létat neumí, místní zoologové mu tedy budou potravu zatím nosit do uměle vystavěného hnízda. Dravec se v dalších týdnech postupně rozlétá a obstarávání stravy převezme sám. Ještě před vypuštěním projde nezbytnou veterinární prohlídkou.

ZOO Liberec se programu reintrodukce orlosupa účastní od roku 2001, do volné přírody zatím vypustila 11 mláďat (ve Španělsku a v oblasti Mercantour – francouzské Alpy). Programy reintrodukce, tedy návrat některých druhů do volné přírody, naplňují samu základní podstatu existence zoologických zahrad. ZOO Liberec se kromě orlosupa účastní ještě reintrodukce orla mořského (Haliaeetus albicilla) v oblasti Izraele, a to od roku 1999, a na Blízký Východ jsme zatím „poslali“ tři mláďata. V loňském roce jsme také vyvezli dva samce ohroženého osla somálského (Equus africanus somaliensis) Shaqa a Bovu do rezervace DECAN v africkém Džibutsku.

Podle údajů IUCN, Mezinárodní konzervační unie, která každoročně vydává Červený seznam ohrožených druhů, se v současné době ve volné přírodě vyskytuje asi 1000 až 10000 orlosupů bradatých, v Evropě je to ale jen 610 až 1000 hnízdících párů těchto mrchožroutů (většina je rozšířena v asijských oblastech). Dravec obývá výšky až 4000 metrů a hnízda staví na skalnatých útesech či v hlubokých roklích. Z 90% se živí kostmi a velké kusy dokonce shazuje se skal, aby se roztříštily, a snáze se tak dostal k morku. Velkým nepřítelem orlosupů jsou farmáři, kteří je bezdůvodně viní z pytlačení hospodářských zvířat, a často tedy dravcům kladou otrávené návnady.

 

Zdroj: Zoo Liberec

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !