Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO LIBEREC: Vylíhla se nám dvě orlata východní!

9. 04. 2009 | ZOO Liberec
Liberecká ZOO opět prokazuje pověst špičkového chovatelského zařízení dravců. Po únorovém orlosupu bradatém se totiž tento týden narodila dvě mláďata orla východního (Haliaeetus pelagicus). A úspěchů bude letos ještě víc!

Mláďata patrně nejhlasitějšího a jednoho z největších orlů v liberecké ZOO přišla na svět 29. března a 1. dubna a jsou předzvěstí dalších chovatelských úspěchů na tomto úseku. Řada dravčích druhů totiž již sedí na vejcích, jiné se páří, začínají tokat či si staví hnízda. Pokud budeme mít i trochu štěstí, můžeme se letos dočkat mimořádně zajímavé chovatelské sezóny.
Tu přitom již odstartoval v únoru přirozeně odchovaný, tedy rodiči na hnízdě, orlosup bradatý (Gypaetus barbatus aureus), který se na přelomu května a června zapojí do programu reintrodukce a bude vypuštěn buď v Alpách, nebo Pyrenejích.

Vylíhla se nám dvě orlata východní!Zajímavosti o orlech východních...

Obývají východní pobřeží Ruska. Na zimu se stěhují na sever Japonska, Koreje a Číny.

Populace orla východního je odhadována na 2500 párů. Stále klesající stav je způsoben znečišťováním prostředí a kultivací krajiny (stavba přehrad, těžba ropy).

Patří mezi největší druhy orlů. Dorůstají délky 85 – 94 cm, se zobákem dlouhým až 7 cm. Váží 5 – 9 kg,

Živí se převážně rybami, suchozemskými obratlovci i zdechlinami z moře. Loví na otevřeném moři ve výšce 5 metrů nad hladinou, kořist lapí ve střemhlavém letu. Na útesech jsou jim častou potravou hnízdící racci.

Orel východní je v ZOO Liberec zapojen do programu ESB, tedy chovu ohrožených druhů světové fauny v rámci evropských plemenných knih.

Zdroj: ZOO LIBEREC

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !