Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V ZOO Olomouc se narodil mravenečník velký – první v ČR!

20. 09. 2011 | ZOO Olomouc
V neděli 11. září se v ZOO Olomouc narodila samička mravenečníka velkého. Jedná se o velmi vzácné mládě, které dosud žádná zoologická zahrada v ČR neodchovala. Otec Sylvin pochází z Guyany, matka Pia ze ZOO Stuttgart. Dohromady se dali před třemi lety a od té doby chovatelé doufali, že se mravenečník velký v olomoucké ZOO rozmnoží.

První dva mravenečníky velké získala ZOO Olomouc od obchodníka se zvířaty. Pocházeli z Guyany a k nám se dostali 29. ledna 2004. Jednalo se o samečky, kteří v té době nebyli podle našich předpokladů ani rok staří. Chovatelka Hana Dostálová si je pojmenovala. Většímu samci začala říkat Sylvin, menší dostal jméno Mirek. Sylvinova hmotnost byla těsně po příjezdu do olomoucké ZOO 29 kg, Mirkova 23 kg. Zvířata nebyla vůbec agresivní, V ZOO Olomouc se narodil mravenečník velký – první v ČR!takže k nim ošetřovatelka mohla kdykoliv vejít, dokonce je mohla brát i do náruče. Oba mravenečníci se také s klidem nechávali sprchovat.

Mravenečník velký se v zajetí živí směsí mléka, vajíček, minerálních látek a vitamínů, krupičné kaše a banánů. K obědu mívá hustší směs tvořenou rozmixovaným drůbežím nebo hovězím masem, ovesnými vločkami, banány nebo jablky a vitamíny. Přidává se také trocha rašeliny. Jako pochoutku dostávají naši mravenečníci i myšátka a novorozené potkany. Mirek v roce 2008 odcestoval jako chovný samec do ZOO Dortmund, kde má již několik potomků, a za něj jsme dostali tehdy jedenáctiměsíční samičku jménem Pia ze ZOO Stuttgart.

Na to, zda bude spojení Sylvin+Pia úspěšné, si chovatelé v olomoucké ZOO museli počkat skoro tři roky. V neděli 11. září letošního roku se konečně samici Pie narodilo první mládě. Přišlo na svět ve venkovním výběhu, přímo před zraky návštěvníků. Po porodu se matka s mládětem odebrala do ubikace, kde byla pro jistotu oddělena od samce, který byl porodu přítomen. Druhý den po porodu bylo mládě zváženo. Jeho hmotnost činila 1 740 gramů. Na váze začalo přibývat až v pátek 16. září, chovatelé si do té doby dělali starosti. Po týdnu života se hmotnost malé samičky zvýšila zatím na 1 800 g. Je to první mravenečník velký narozený v České republice. Za posledních 12 měsíců se v zoologických zahradách po celém světě narodilo pouze 20 jedinců.

V ZOO Olomouc se narodil mravenečník velký – první v ČR!Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi vzácné mládě, s jehož odchovem zatím nemáme zkušenosti, byl jihoamerický pavilon pro návštěvníky dočasně uzavřen. Chceme předejít jakýmkoliv komplikacím způsobeným vyrušením zvířat, proto by matka s mládětem měly mít co největší klid.

Mravenečník velký

Mravenečník velký, latinsky Myrmecophaga tridactyla, patří do řádu chudozubých a do čeledi mravenečníkovitých. Dříve se mu říkalo mravenečník tříprstý. Dospělí jedinci váží cca 18 – 40 kg, březost samic trvá 160 – 197 dní. Mravenečník velký je největším z řádu žijících chudozubých savců, obývá oblast Střední a Jižní Ameriky od jižní Belize po severní Argentinu. Ocas mu slouží jako přikrývka, stočí se do klubíčka a ocasem se celý přikryje. Tropické lijáky ani chladné noci v horách mu nevadí.

Na předních končetinách má tři drápy, našlapuje na klouby, aby zabránil jejich obrušování. Nejraději chytá malé zemní mravence, velké kousavé druhy a termity pomíjí. Mraveniště nikdy nezničí úplně, aby si zajistil potravu i napříště. Denně spotřebuje až 30 000 mravenců, proto nachodí za jeden den mnoho kilometrů. Žije samotářsky, je to denní tvor. V místech hustěji osídlených lidmi spíše jen ponocuje. Nejlépe se mu daří v pampách a v pralesích, kde se na jeden kilometr vyskytují dva mravenečníci. Je výborným plavcem a rád se koupe. Umí šplhat, ale stromové mravence přenechává jiným druhům mravenečníků. Rozmnožuje se bez ohledu na roční období, mládě se vozí matce na zádech. Matka jej kojí 4 - 6 týdnů. Mláďata dospívají ve věku 2 – 4 let. Při dobré péči se může v ZOO mravenečník velký dožít až 25 let.


Zdroj: Zoo Olomouc

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak to je bezva, že tady na CHŽ máme přímého svědka!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles