Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ústecká zoo se chlubí dalšími mláďaty

13. 05. 2010 | ZOO Ústí nad L.

Po nadílce mláďat v horní části zoo přichází s podobnou radostnou událostí i několik obyvatel pavilonu exotária, konkrétně tři druhy primátů. Nejprve se narodil jedináček nejmenších opiček světa – kosmanů zakrslých, kde dospělí jedinci měří pouhých 15 cm.

Rodinka těchto „trpaslíků“ z jihoamerických pralesů se již několik let v ústecké zoo pravidelně rozmnožuje. Zajímavostí je, že mláďata se rodí poměrně velká, dosahují hmotnosti cca 12 – 15 gramů. Pokud bychom převedli hmotnost novorozence a matky do stejného poměru s lidmi, bylo by to stejné, jako kdyby lidské miminko vážilo plných sedm kilogramů! Péči o novorozeně má na svých bedrech otec, a to doslova. O mláďata, která se rodí v počtu 1- 2, výjimečně tři, pečuje samec, který je vozí na zádech, samice se stará o přísun potravy v podobě mateřského mléka.

Dva dny po jejich narození následoval porod dvojčat vari červených, poloopic z ostrova Madagaskar. Také tento druh se v naší zoo rozmnožuje pravidelně. Svá mláďata rodí samice do připraveného proutěného košíku, kde se s nimi cítí bezpečně. Malí lemuři z něj začínají vylézat zhruba po 14 dnech až třech týdnech, ale zpočátku velmi váhavě a pouze na krátkou dobu. Ještě nyní, když jim je již měsíc, musí mít návštěvníci štěstí, aby je spatřili.

Posledními šťastnými rodiči jsou lemuři kata, druh, který se vyznačuje výrazně dlouhým, černobíle pruhovaným ocasem, který jim v pralese slouží k optické a pachové signalizaci. Své mládě katy neodkládají, samice je po porodu nosí na břiše či za krkem. O mládě jeví zájem i ostatní členové skupiny, což jsou v ústecké zoo další dvě dospělé samice, samec a loňské mládě, které je nyní v lemuří pubertě.

 

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !