Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín

6. 11. 2010 | ZOO Zlín
Jedním z nejvzácnějších chovatelských přírůstků letošního roku je mladý jeřáb mandžuský, který se vylíhl 29. června. Jedná se o vůbec první mládě tohoto druhu v historii zoo. ZOO Zlín se tak zařadila mezi několik zahrad, kterým se podařilo tyto vzácné jeřáby rozmnožit.

V kolekci zlínské zoo jsou jeřábi mandžuští od roku 1995. Současný pár i s mládětem návštěvníci uvidí v asijské oblasti zoo poblíž rybníka gibbonů. „Možná tak nepůsobí, ale chov jeřábů je mimořádně náročný,“ uvedl zoolog Pavel Shromáždil. „Když po dlouhých jednání zoo konečně získá samce a samičku, není vůbec zaručeno, že si partneři „sednou“ a že vznikne harmonický pár. Na první snůšku vajec nebo dokonce na první odchov mláděte se může čekat i deset let,“ dodal Shromáždil. Úspěšný rodičovský pár jeřábů tvoří osmiletý samec, který pochází ze Zoo Riga a stejně stará samička z japonské zoo Ueno. Ve zlínské zoo spolu žijí od roku 2005. Poprvé zahnízdili již v loňském roce, nyní odchovávají své první mládě.

Mladého jeřába návštěvníci poznají na první pohled. Zatímco pro dospělé ptáky je typická bílá a černá barva peří s výraznou červenou čepičkou na hlavě, mladí jedinci jsou bílohnědí. „Pohlaví mláděte prozatím neznáme. Na první pohled nejde totiž u jeřábů rozeznat, zda se jedná o samce nebo samici. Proto jsme v říjnu odebrali peří mláděte a zaslali jej na rozbor DNA pro určení pohlaví,“ vysvětlil Shromáždil.

Jeřáb mandžuský je druhým největším asijským jeřábem (výška 150 cm, váha 7-10 kg). Patří mezi nejvzácnější ptačí druhy, na ostrově Hokaido, v severovýchodní Číně a na jihovýchodě Ruska žije pouze kolem 2 000 jedinců. Jsou to monogamní ptáci. Žijí v trvalých párech a společně také pečují o potomky. Patří mezi dlouhověké ptáky, dožívají se kolem 60 let.

Zlínská zoo nyní chová 7 druhů jeřábů. Tato významná kolekce by se však v příštím roce měla ještě rozšířit. „V současné době jednáme s našimi kolegy z japonských a ruských zoo o možnosti získání jednoho nebo dvou párů jeřábů černokrkých. Jsou snad ještě vzácnější než jeřábi mandžuští, v Evropě je chová pouze několik zahrad,“ řekl vedoucí zoologického úseku Roman Horský.

V Japonsku je jeřáb mandžuský národním symbolem. Pro svůj dekorativní vzhled a jedinečné zásnubní tance zaujímají také významné místo v japonském umění. Jsou zobrazování na mnoha předmětech, například na bankovkách o nominální hodnotě 1000 jenů nebo na logu japonských aerolinií. Místní obyvatelé je také, stejně jako ostatní asijské jeřáby, považují za symbol štěstí a dlouhého života.


Zdroj: ZOO Zlín

Mirka Bali
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín:

První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín
První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín
První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles