Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín

6. 11. 2010 | ZOO Zlín
Jedním z nejvzácnějších chovatelských přírůstků letošního roku je mladý jeřáb mandžuský, který se vylíhl 29. června. Jedná se o vůbec první mládě tohoto druhu v historii zoo. ZOO Zlín se tak zařadila mezi několik zahrad, kterým se podařilo tyto vzácné jeřáby rozmnožit.

V kolekci zlínské zoo jsou jeřábi mandžuští od roku 1995. Současný pár i s mládětem návštěvníci uvidí v asijské oblasti zoo poblíž rybníka gibbonů. „Možná tak nepůsobí, ale chov jeřábů je mimořádně náročný,“ uvedl zoolog Pavel Shromáždil. „Když po dlouhých jednání zoo konečně získá samce a samičku, není vůbec zaručeno, že si partneři „sednou“ a že vznikne harmonický pár. Na první snůšku vajec nebo dokonce na první odchov mláděte se může čekat i deset let,“ dodal Shromáždil. Úspěšný rodičovský pár jeřábů tvoří osmiletý samec, který pochází ze Zoo Riga a stejně stará samička z japonské zoo Ueno. Ve zlínské zoo spolu žijí od roku 2005. Poprvé zahnízdili již v loňském roce, nyní odchovávají své první mládě.

Mladého jeřába návštěvníci poznají na první pohled. Zatímco pro dospělé ptáky je typická bílá a černá barva peří s výraznou červenou čepičkou na hlavě, mladí jedinci jsou bílohnědí. „Pohlaví mláděte prozatím neznáme. Na první pohled nejde totiž u jeřábů rozeznat, zda se jedná o samce nebo samici. Proto jsme v říjnu odebrali peří mláděte a zaslali jej na rozbor DNA pro určení pohlaví,“ vysvětlil Shromáždil.

Jeřáb mandžuský je druhým největším asijským jeřábem (výška 150 cm, váha 7-10 kg). Patří mezi nejvzácnější ptačí druhy, na ostrově Hokaido, v severovýchodní Číně a na jihovýchodě Ruska žije pouze kolem 2 000 jedinců. Jsou to monogamní ptáci. Žijí v trvalých párech a společně také pečují o potomky. Patří mezi dlouhověké ptáky, dožívají se kolem 60 let.

Zlínská zoo nyní chová 7 druhů jeřábů. Tato významná kolekce by se však v příštím roce měla ještě rozšířit. „V současné době jednáme s našimi kolegy z japonských a ruských zoo o možnosti získání jednoho nebo dvou párů jeřábů černokrkých. Jsou snad ještě vzácnější než jeřábi mandžuští, v Evropě je chová pouze několik zahrad,“ řekl vedoucí zoologického úseku Roman Horský.

V Japonsku je jeřáb mandžuský národním symbolem. Pro svůj dekorativní vzhled a jedinečné zásnubní tance zaujímají také významné místo v japonském umění. Jsou zobrazování na mnoha předmětech, například na bankovkách o nominální hodnotě 1000 jenů nebo na logu japonských aerolinií. Místní obyvatelé je také, stejně jako ostatní asijské jeřáby, považují za symbol štěstí a dlouhého života.


Zdroj: ZOO Zlín

Mirka Bali
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín:

První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín
První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín
První mládě jeřába mandžuského v Zoo Zlín
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrý
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek