MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neukáznění návštěvníci pašují do ZOO své psy

26. 09. 2009 | ZOO Liberec

ZOO Liberec letos čelí mimořádnému náporu neukázněných pejskařů. Přestože je vstup psů do areálu zoologické zahrady přísně zakázán, pašují sem mnozí lidé své čtyřnohé mazlíčky v taškách, v dětských kočárcích nebo i jen tak pod bundou. V dostatečné vzdálenosti od pokladen pak psy vypustí na volno.


Naposledy se tak stalo před několika dny, kdy po zahradě pobíhal velký labrador. Restrikce vůči pejskařům přitom není samoúčelná, ale má naopak z velké části chovatelský (či bezpečnostní) důvod - naše dvě postarší slonice Rání a Gaurí (46 a 45 let) se totiž psů bojí.


liberecky-slonVe spojení s jejich každodenním výcvikem, kdy návštěvníkům předvádějí řadu fyzicky náročných prvků, by pak jediný úlek mohl znamenat katastrofu. A to nejen pro zvíře samotné, ale i jeho chovatele. Netřeba ani domýšlet, co by mohlo nastat, pokud by zrovna slon stál na zadních s chovatelem na svém hřbetu či dokonce pod zdviženými končetinami (viz přiložené snímky).

Nezodpovědní pejskaři by si tak měli uvědomit, že jejich zdánlivě malicherný úskok mohou zaplatit zdravím zvířata i lidé.


Další důvody pro zákaz vstupu psů jsou jednak hygienické, ale také prostorové. ZOO Liberec patří spíše k menším zoologickým zahradám, což neumožňuje před chovatelské pavilóny (protože do interiéru by psi stejně vstoupit nemohli) umístit dostatečně prostorná úvaziště, která by eliminovala, nebo alespoň minimalizovala případné psí rvačky. Bohužel, ne každý pes je totiž vychován. A zmínit je třeba i exkrementy - ani každý páníček není v tomto smyslu vychován.


sloni-kouskyAsistenční psi nevidomých či slabozrakých i těžce postižených návštěvníků mají do ZOO Liberec pochopitelně vstup povolen.


ZOO Liberec není zdaleka jedinou českou zahradou, která vstup psům zapovídá: do sedmi ZOO zvířata smí (ve všech musí být na vodítku a ne na volno), do osmi nikoli. Na nedostatek informací o zákazu vstupu psů si přitom návštěvníci liberecké ZOO stěžovat nemohou - grafické symboly jsou umístěny již před vstupem do prostoru pokladen, informace jsou i na webových stránkách Zoo Liberec.cz


ZOO Liberec opět hledá dobrovolníky

ZOO Liberec hledá po třech letech další milovníky zvířat, kteří by zahradě pomáhali při nejrůznějších akcích. Dobrovolníci fungují při zoologické zahradě od sklonku roku 2006 a mají na starosti informační a průvodcovskou službu, provoz sezónního ZOOíčka, kde poskytují výklad k vystaveným přírodninám, dále výklad o zvířatech a výcviku v rámci pravidelných komentovaných krmení, asistenci při nejrůznějších zábavných akcích a nově i výrobu tzv. enrichmentových prvků do zvířecích expozic (například z vyřazených požárních hadic či dřevěných polotovarů).

Přestože dobrovolník vykonává všechny činnosti bez nároku na odměnu, ZOO Liberec jim poskytuje uniformu i zvláštní průkaz, který jim zajišťuje bezplatné vstupy i v době, kdy nejsou ve službě. Zájemci o dobrovolnickou službu se mohou hlásit kdykoli, ve čtvrtek 1. října od 16 hodin pak pořádáme v administrativní budově ZOO speciální nábor.


Zdroj: Zoo Liberec.cz


Simbelmine
ChytráŽena.cz



 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsou nepoučitelní
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles