Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsem chtěla chovat andulky

16. 05. 2012 | Vaše příběhy
Je to asi 13 let. V létě mi umřel křečík a od té doby nebylo v našem bytě ani jedno zvířátko. Po chvíli se mi začalo po přítomnosti němé tváře stýskat a žadonila jsem u rodičů, aby mi nějakou koupili. Mým favoritem se stal papoušek – konkrétně malinká andulka. A aby to bráchovi nebylo líto, přemlouvali jsme, že každý chceme jednu – já samičku, brácha samečka a budeme mít mláďátka!
Netrvalo to dlouho a naši povolili.

Už ani nevím, kde přesně to bylo, ale v jednom pražském zverimexu měli krásného mladého modrého anduláka. Přesně takového, jakého si brácha vysnil. Byl plný energie. A tak jsme si ho vezli domů. Dostal jméno Ferda a stal se naším miláčkem. Během asi týdne se nechal ochočit a mile mi seděl na rameni, nechal se drbat na hlavě...

Jak jsem chtěla chovat andulkyO nějaký týden později se na Kladně konala tradiční burza papoušků. A protože tam měli krásnou andulčí slečnu – bílo šedou, přesně takovou, jakou jsem si přála, jelo nás v autě o jednoho víc. Ferda měl družku a vypadalo to, že si budou rozumět. Andulka dostala jméno Nelča a já se těšila na naše společné chvíle.

Bohužel, Ferda zdivočel a už mi nikdy nesedl na rameno. Nela byla uklovaná potvora, a i přes mé veškeré snahy se ochočit nenechala. Mláďátka jsme taky nikdy neměli, protože když se náhodou objevilo v kleci vajíčko, Nela seděla na bidýlku a nechápavě na něj zírala.

Teď jsou to asi 4 roky. Nelče se na zadečku udělala podivná boule, ochrnula jí nožička, takže se nedokázala ani udržet ve stoje a padala na dno klece. Šla jsem s ní veterináři. Mysleli jsme si, že má nádor a chtěli jsme jí ukončit trápení. Byl to hrozný pohled, jak se snaží udržet rovnováhu.

Jak jsem chtěla chovat andulkyVeterinář se jí bál. Zkontroloval ji a prohlásil, že to nic není, že to má jen oteklé z pádu a předepsal mi hrozně drahý vitamíny pro kuřata. Bylo jasné, že se zmýlil, že to dobré nebude. Ještě pár dní trvalo Nelči utrpení, než ji jednoho rána táta našel ležet na spodu klece.

Mysleli jsme si, že  Ferda pro ni bude truchlit. Ale ten byl úplně v pohodě. Po týdnu, kdy ji hledal, nabral nové síly. Teď je mu asi 14 let. Ferdík celé dny propíská, dělá binec a těší se pěknému zdraví. Naši jsou z něj na mrtvici, táta ho zkoušel znovu ochočit, ale nepovedlo se. Se mnou si hraje do té doby, když na něj jen mluvím. Jakmile strčím ruku do klece, už klove.

Nelituji pořízení andulek, ale vím, že už bych to nikdy neudělala. A když už, tak jenom jednu, abych měla ochočeného mazlíčka a ne dva uklovaný vzteklouny.

Taradorizp - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !