Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní

14. 06. 2011 | ZOO Praha

Letadlo se vzácným nákladem se vydalo na cestu

Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní


Na trasu Praha-Kbely – Kazaň – Novosibirsk – Khovd se armádním letounem CASA vydal dnes v 15 hodin vzácný náklad. Do domova svých předků jím směřují čtyři koně Převalského.

Kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, byl ve volné přírodě vyhuben na přelomu 60. a 70. let minulého století. Na jeho přežití v lidské péči se významně podílela také Zoo Praha. Ta od založení v roce 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.
První pokusy o návrat koní zpět do mongolské přírody začaly v 90. letech minulého. Zoo Praha se v letech 1998 a 2000 zapojila předáním čtyř koní, kteří byli v rámci zahraničních transportů dopraveni do oblastí Tachin Tal a Hustain Nuru. Mimo to se Zoo Praha dlouhodobě angažuje i přímo v Mongolsku, zejména podporou strážců v Tachin Talu.

 „V posledních letech transporty koní Převalského do Mongolska ustaly, přestože by pro posílení stávajících populací byly potřebné,“ říká iniciátor projektu Návrat divokých koní, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „ Proto jsme se rozhodli, že právě letos, v roce 80. výročí Zoo Praha, uskutečníme vlastní transport, první svého druhu v historii.“
Samotná akce začala v úterý 14. 6. 2011 v časných ranních hodinách v areálu chovné a aklimatizační stanice Zoo Praha v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Vybraní koně byli citlivě umístěni do přepravních beden a naloženi na nákladní vůz. Po převozu na letiště Kbely byly bedny přemístěny do vojenského letounu. K přepravě koní a čtyř členů doprovodu je použit vojenský dopravní letoun CASA C-295M z 24. základny dopravního letectva Armády ČR v Praze Kbelích.

Před odletem se uskutečnil krátký briefing za účasti vzácných hostů – armádního generála Vlastimila Picka, primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody, velvyslance Mongolska v ČR J. E. pana Tsoggerela Surena, náměstka ministra MŽP Tomáše Tesaře, velitele základny letectva Kbely Plk. Jiřího Vávry, zástupce sponzora transportu paní Barbory Rappaport (Komerční banka) a mnoha dalších.

Náročný transport plánuje dvě mezipřistání: ve 21.10 LSEČ v Kazani a v 03.45 LSEČ v Novosibirsku. Na letišti v Khovdu letadlo přistane ve středu 15. 6. asi v 8.00 LSEČ (14.00 tamního času). Do rezervace Khomiin Tal převeze koně i doprovod nákladní automobil.
Hřebec Matyáš a klisny Lima, Kordula a Cassovia se ještě ten den dotknou země, odkud pocházejí jejich předkové.

 

Foto 1,2 – (c) Tomáš Adamec. Zoo Praha
Nakládání koní Převalského do transportních beden v Dolním Dobřejově
Odlet z 24. základny dopravního letectva Armády ČR v Praze Kbelích.
 


Zdroj: ZOO Praha

Mirka Bali
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní:

Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní
Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní
Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní
Po měsících příprav začal ojedinělý projekt Návrat divokých koní
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka