8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

ZOO Liberec vypustila mládě orlosupa ve Španělsku

6. 06. 2009 | ZOO Liberec

Liberecká ZOO dosáhla dalšího mimořádného úspěchu – v rámci programu reintrodukce totiž o víkendu vypustila ve španělském národním parku Sierra del Cazorla v Andalusii mládě vzácného a ohroženého orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus aureus), které se narodilo letos 20. února. Z Česka přitom do volné přírody letos odejde jediný orlosup – ten liberecký. Projektu se v Andalusii přímo účastnili dva liberečtí chovatelé Jan Hanel (zoolog) a Jan Rejlek (ošetřovatel dravců), kteří mohli usadit „svého dravce“ přímo do hnízda na skalním útesu ve výšce asi 1500 metrů.

Mládě – samice – obdrželo ve Španělsku jméno Fátima na počest vesnice ležící nedaleko parku. Obyvatelé Fátimy totiž před nedávnem sami vypátrali muže, který v parku otrávil dva orlosupy. Liberecká Fátima je tak pro ně ZOO Liberec vypustila mládě orlosupa ve Španělskusymbolickou odměnou, protože dopadnout traviče se podařilo poprvé v historii parku. Poslední pár orlosupů zde hnízdil v roce 1959, od té doby byli dravci sužováni otrávenými návnadami. V Pyrenejích už od roku 2006 žije i další liberecký orlosupí samec Tono.

Liberecký orlosup odcestoval na Pyrenejský poloostrov minulý týden přes vídeňskou záchrannou stanici. Zde samice dostala miniaturní vysílačku a byly jí také odbarveny letky, aby Fátimu ochránci přírody na obloze snadno poznali. V současné době orlosup ještě létat neumí, místní zoologové mu tedy budou potravu zatím nosit do uměle vystavěného hnízda. Dravec se v dalších týdnech postupně rozlétá a obstarávání stravy převezme do svých rukou (tedy pařátů).

ZOO Liberec vypustila mládě orlosupa ve ŠpanělskuZOO Liberec se programu reintrodukce orlosupa účastní od roku 1986, do volné přírody zatím vypustila 11 mláďat (ve Španělsku a v oblasti Mercantour – francouzské Alpy) – poprvé v roce 2001. Programy reintrodukce, tedy návrat některých druhů do volné přírody, naplňují samu základní podstatu existence  zoologických zahrad. ZOO Liberec se kromě orlosupa účastní ještě reintrodukce orla mořského (Haliaeetus albicilla) v oblasti Izraele, a to od roku 1999 a na Blízký Východ jsme zatím „poslali“ tři mláďata.

Zdroj: ZOO LIBEREC

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !