8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Orlosup Fátima byl ve Španělsku napaden šelmou a zraněn

21. 06. 2009 | ZOO Liberec

Liberecká orlosupí samice Fátima, která byla na sklonku května v rámci programu reintrodukce (návrat do volné přírody) vypuštěna ve španělském Národním parku Cazorla (pohoří Sierra Nevada), byla několik dní poté napadena neznámou šelmou (liška nebo zdivočelý pes) a ošklivě pokousána na levém křídle.

Čtěte více o tomto tématu: ZOO Liberec vypustila mládě orlosupa ve Španělsku

Místní veterináři zraněného orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus aureus) umístili do záchranné stanice Guadalentín, rány ošetřili a nasadili antibiotika. Podle zpráv, které má ZOO Liberec k dispozici, jsou sice vyhlídky na uzdravení dobré (infekce je pod kontrolou), dosud se ale neví, zda Fátima bude moci létat. Pokud toho schopna už nikdy nebude, Orlosup Fátima byl ve Španělsku napaden šelmou a zraněnzůstane v Guadalentín Breeding Center jako chovná samice. Její krev je totiž vzácná. V NP Cazorla to není rozhodně první případ – v minulém roce zde chovatelé zaznamenali podobný případ. Dravec se uzdravil a dnes bez problémů krouží nad skalními masívy.

Fátima se narodila letos 20. února a do španělské Andalusie odcestovala v předposledním květnovém týdnu přes vídeňskou záchrannou stanici. O pár dní později pak vybaven kroužky na pařátech a miniaturní vysílačkou byl dravec vysazen do umělého hnízda na jednom ze skalních útesů Sierra Nevady. V dalších týdnech se měl postupně naučit létat a shánět potravu. Útok šelmy tedy přišel v době, kdy se mu orlosup nemohl účinně bránit a před predátorem například uletět. 

Orlosup Fátima byl ve Španělsku napaden šelmou a zraněnZOO Liberec se programu reintrodukce orlosupa účastní od roku 1986, do volné přírody zatím vypustila 11 mláďat (ve Španělsku a v oblasti Mercantour – francouzské Alpy) – poprvé v roce 2001. Programy reintrodukce, tedy návrat některých druhů do volné přírody, naplňují samu základní podstatu existence  zoologických zahrad. ZOO Liberec se kromě orlosupa účastní ještě reintrodukce orla mořského (Haliaeetus albicilla) v oblasti Izraele, a to od roku 1999 a na Blízký Východ jsme zatím „poslali“ tři mláďata.

Zdroj: ZOO LIBEREC

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !