Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nahlédněte online do hnízda sovic sněžných!

5. 07. 2009 | ZOO Děčín

Podívat se do hnízda, kde se právě líhnou ptáčata sovice sněžné, kterou zpopularizovaly i příběhy o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Tak právě to nyní nabízí děčínská zoologická zahrada.

Návštěvníci mají možnost v přímém přenosu sledovat celý proces líhnutí i následné péče o mláďata. Webová kamera snímá hnízdo sovic sněžných čtyřiadvacet hodin denně. „Návštěvníci tak například uvidí ukázkovou péči samce o samici, která sedí na vejcích a sameček jí nosí potravu přímo pod zobák,“ uvedl zoolog děčínské zoo Roman Řehák. Sovice má pod sebou čtyři vejce a jedno vylíhnuté mládě.

Nahlédnout do hnízda sovic sněžných můžete nawww.idnes.cz v sekci: REVUE

Nahlédněte online do hnízda sovic sněžných!Líhnutí mláďat těchto opeřenců probíhá zhruba sedmdesát dní, na svět přicházejí postupně a bývá mezi nimi velikostní i věkový rozdíl. Děčínská sovice je již na konci tohoto období, vylíhnutí ostatních mláďat je doslova na spadnutí. "Přežívají jen ti nejsilnější," vysvětluje zoolog. "V přírodě je to normální jev, slabší mláďata hynou v případě, že nemají dostatek potravy. Nebo se stane, že je sežerou starší. Oproti kachnám a krmivým ptákům je tedy proces líhnutí jiný a neprobíhá v jeden den," dodal. Pro děčínskou zoo je každé přeživší mládě velké vítězství, a tak je zásoba drobných hlodavců, lumíků samozřejmostí. "Během líhnutí totiž dokážou zlikvidovat až dva a půl tisíce lumíků, což je obrovská hromada krmení. Ale zásoby máme, jsme připraveni," říká zoolog.

Sovice sněžná hnízdí na zemi, ve volné přírodě si pak k hnízdění vybírá oblasti s dobrou viditelností, dostatečnou hojností potravy a s menším množstvím sněhu. Jako hnízdo používá jen mělkou prohloubeninu, občas však využívá i opuštěná hnízda orlů, snáší přitom pět až čtrnáct vajec. I v děčínské zoo tedy hnízdící samici najdete na zemi. „V loňském roce jsme expozici sovic sněžných rozšířili, jsem tedy rád, že nám za to sovice poděkovaly tímto způsobem. I když jsme zatím jen na začátku, pevně doufám, že se odchov podaří,“ doplnil zoolog.

Mláďata jsou po narození čistě bílá, později šedá a jejich rodiče je velmi agresivně brání před menšími i většími predátory, kteří se na nebezpečnou vzdálenost přiblíží k hnízdu. Rozeznat pohlaví sovice sněžné je však těžké, protože se zbarvují až postupně. "Říká se tomu pohlavní dimorfismus, kdy skutečně nepoznáte samce od samice. Ve filmech o Harry Potterovi hraje samec, je totiž celý bílý. Dospělé samice mají kolem pírek černé lemování," upřesnil odborník Roman Řehák. Sovice sněžná z děčínské zoo pochází ze sousední ústecké zahrady, samec je z Německa.

Přečtěte si i další novinky ze ZOO DĚČÍN!

Děčínská zoo soutěžila na zootrnkobraní

ZOO Děčín – Noc snů 2009

ZOO Děčín - na co se můžete těšit v červnu

Zdroj: ZOO DĚČÍN

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ano je to tak,že i filmy učiní ze zvířátek filmové hrdiny a to je myslím velice záslužné!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles