Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý

6. 01. 2011 | ZOO Olomouc

Olomoucká zoo čekala na svůj první přírůstek v roce 2011 až do rána 5. ledna. Chovatelka, paní Hana Dostálová, při ranní kontrole svých svěřenců zjistila, že tlupa opic kotulů veverovitých se rozrostla o nového člena.


Primát letošního roku tedy drží malá opička, jejíž pohlaví je zatím neznámé. Mláďata kotulů veverovitých se rodí vždy počátkem roku. Letos porodní boom přišel již v listopadu. Do konce roku se na zádech svých matek objevila tři mláďata, letošní první mládě je již čtvrté, které se v tlupě nedávno narodilo. Zoo očekává, že v dohledné době se narodí dalších pět až šest mláďat.


Kotul veverovitý - Saimiri sciureus


kotulRozšíření: od Střední Ameriky až po Praguay a Paraná. Jsou to obyvatelé okrajů pralesa, sdružují se  do velkých tlup. Dožívají se 6 až 7 let, v zajetí i přes dvacet let. Maminky nosí svého potomka na zádech, mláďata rychle rostou, osamostatní se asi v půl roce věku.


Třída: Savci
Řád: primáti
Kde v zoo: Amazonie
Výskyt: Jižní Amerika (Kolumbie a severní Peru až SV Brazílie)
Hmotnost: 0,6 – 1,4 kg
Délka těla: 25 – 32 cm, délka ocasu: 37 – 43,5 cm
Věk: 6 – 7 let, v zajetí až 20 let


Charakteristika:
Drobné opice pro které jsou charakteristické blízko u sebe posazené oči, velké boltce a hustě osrstěný nechápavý ocas. Zbarvení je zelené či zelenošedé – v různé intenzitě, nohy jsou žluté až oranžovo-žluté. Hlava je zbarvena stejně jako hřbet.


Prostředí a stanoviště:
Nemají rádi rozlehlé pralesy. Vyskytují se spíše v řídkých lesích, na březích řek, palmových i banánových plantážích.


Způsob obživy:
Jejich potrava je smíšená. Najdeme v ní ovoce, semena, květy, pupeny, listy, hmyz i drobné obratlovce.


kotulZpůsob života – sociální struktura:
Kotulové jsou vysoce společenská zvířata, která vytvářejí až stohlavé tlupy. V jednotlivých skupinách je přesný hodnostní žebříček. Při označování teritoria používají tyto opice vlastní moč, kterou chytají tlapkami a parfémují si jí také dlouhé ocasy. Kromě toho nadřízení jedinci natírají svou močí jedince podřízené.


Rozmnožování:
Březost trvá 152 – 172 dní. Rodí se 1 mládě, které matka zprvu nosí na hrudi, později na hřbetě. Dospívají nejdříve ve třech letech. V zajetí se mohou se dožít až 20 let.


Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná ochranná opatření.


Zajímavosti:
mozek kotula je v poměru k tělesné hmotnosti zhruba dvakrát větší než u člověka. Nejvyvinutější jsou ovšem ty části, které zodpovídají za koordinaci pohybu, zatímco stupněm zvrásnění mozkové kůry za jinými opicemi zaostává. Nemají rádi příliš vlhkou a šťavnatou potravu, pokud ji dostanou, tak ji vysoušejí koncem ocasu. Byli prvními primáty v kosmu.


V ZOO Olomouc k 31.12.2010   1 samec 18 samic a 3 několik dnů stará mláďata. V roce 2009 narozeno 16 mláďat. V roce 2010 narozeno 8 mláďat. Vzhledem k tomu, že se mláďata rodí na přelomu roku, tak počet mláďat narozených v konkrétním roce je trochu zkreslený. Olomoucká zoo chová kotuly veverovité od roku 1993.


Zdroj: ZOO Olomouc

 

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý:

První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý
První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý
První přírůstek v Zoo Olomouc - Kotul veverovitý
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles