8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Narození tuleně v ústecké zoo

26. 07. 2010 | ZOO Ústí nad L.
Obrovský úspěch zaznamenala Zoo Ústí nad Labem v pátek 23. července, kdy v poledne přišlo na svět mládě tuleně obecného. Zoo tento druh chová od roku 2001 a je to v historii zoo poprvé, kdy k porodu došlo. Proto bylo mládě od prvního okamžiku pečlivě monitorováno, nejen přes den, ale i v noci.

Celá expozice byla ohrazena, aby měla samice absolutní klid, neboť se jednalo o její první mládě a na sebemenší maličkost reagovala velice nervózně. První kojení a přísun mateřského mléka zaznamenali chovatelé v půl sedmé večer. Mládě bylo již první den krátkou dobu ve vodě, neboť tento druh jako jediný umí plavat hned po narození. V sobotu 24. července proběhlo i první vážení (opatrně a rychle, aby samice nebyla stresována), byla zjištěna hmotnost 7,30 kg a pravděpodobné pohlaví – samička. Po prvních několika dnech se zdá, že odchov bude probíhat bez problémů – samice se o mládě stará, pečlivě si je hlídá a kojí je. Mládě je každým dnem života jistější, doba pobytu v bazénu se prodlužuje, na souši spí, odpočívá a pije, takže zároveň i sílí.

Jedenáctiletý otec – samec Junior je v ústecké zoo od roku 2001 a pochází ze Zoo Northorn. Samice je mladší, byla dovezena jako roční v roce 2005 ze Zoo Odense, takže jí je šest let a jmenuje se Mary. Kromě ústecké zoo tento druh v ČR chová pouze Zoo Jihlava, ale zatím bez odchovů. Co se týče evropských zoologických zahrad, jsou tuleni obecní chováni v 48 institucích v počtu cca 167 jedinců a v roce 2009 bylo zaznamenáno narození pouze 11 mláďat v sedmi zoo (zdroj – databáze ISIS).
 
Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Narození tuleně v ústecké zoo:

Narození tuleně v ústecké zoo
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !