Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Geparda musel vyšetřit oční specialista

24. 06. 2011 | ZOO Dvůr Kr. nad L.
Samec geparda Dark se narodil v ZOO Dvůr Králové 11. 12. 2003 matce Lori a otci Tewlovi. V rámci výměny zvířat mezi zoologickými zahradami byl mladý gepard zapůjčen do polské ZOO Lodž. Po nějaké době od návratu Darka domů bylo zjištěno, že má pravděpodobně zánět v očích.

Byl léčen, ale jeho zdravotní stav se nelepšil. Veterinární lékaři ZOO zvíře uspali, vyšetřili a odebrali stěry výpotků. Na základě jejich rozboru přistoupili k léčbě antibiotiky. Po přibližně dvou měsících se ale zdravotní stav Darka opět zhoršil, slzely mu oči a špatně se orientoval ve výběhu, proto byl přizván oční specialista.
 
MUDr. Jiří Beránek zvíře v anestezii celkově vyšetřil a provedl mu oftalmologické vyšetření zraku. „Máme radost, že u geparda nebyla zjištěna žádná vážná oční vada, byla nalezena jenom malá jizva na rohovce a slabý zánět, který bude přeléčen.Geparda musel vyšetřit oční specialista Zároveň byla zvířeti odebrána krev a po doléčení zánětu bude probíhat další kontrola jeho zdravotního stavu,“ sdělila zooložka Ing. Zdeňka Jeřábková.

První gepardi přišli do Dvora Králové 16. srpna 1967 (jeden samec a dvě samice) a pocházeli z divokých afrických populací. V letech 1970–1975 zoologická zahrada organizovala odchyty přímo v Africe a získala tím dalších 24 kusů. Kromě toho ZOO s gepardy obchodovala a tak celkový počet dovezených jedinců čítal do roku 1985 42 kusů (všechny původně z Afriky). Do roku 2005 se zde narodilo 64 mláďat a z nich bylo odchováno 42 kusů. Dvůr Králové má své chovné centrum, kde odchovává gepardy i pro jiná ZOO v Česku.
 


Zdroj: Zoo Dvůr Králové

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Léčit geparda, to musí být zážitek i pro očního specialistu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles